İddia: Kıbrıs, Türkiye nedeniyle AB'nin Belarus'a karşı yaptırım kararını bloke etti

İddia: Kıbrıs, Türkiye nedeniyle AB'nin Belarus'a karşı yaptırım kararını bloke etti
AB'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarında yer alan Türk şirketlerine yaptırım kararı almamış olması nedeniyle, Kıbrıs'ın Belarus'a karşı yaptırım kararı alınmasını bloke ettiğini yazdı.

Türkiye’yle Doğu Akdeniz’de gerilim yaşayan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Avrupa Birliği’nin (AB) Belarus’a karşı devreye sokmak istediği yaptırımları kasıtlı olarak geciktirdiği öne sürüldü. Reuters ajansına konuşan dört AB diplomatı, Kıbrıs’ın Türkiye’ye karşı benzer yaptırımların devreye sokulmasını istediğini ve bu talebin kabul görmemesi nedeniyle Belarus kararının hayata geçmesini engellediğini söyledi. Fakat Kıbrıs iddiayı reddetti.

Habere göre, Kıbrıs Cumhuriyeti, Belarus için devreye sokulacak seyahat yasaklarını ve mal varlığı dondurma kararlarını incelemek için zaman istedi. Kıbrıslı bir diplomatik kaynak ‘AB’nin en küçük devleti olarak bu kararları hızla inceleme kapasitesine sahip olmadıklarını’ savunurken, Reuters ajansı bu tavrın diğer 26 AB üyesinde ‘Türkiye’ye benzer yaptırımların dayatılması için zorlama’ olarak algılandığını yazdı.

Reuters’a konuşan bir diplomat Kıbrıs’a karşı bu nedenle ‘çok büyük bir öfke’ olduğunu söyledi. Bir diğer diplomat ise Kıbrıs’ın ‘çaresiz’ kaldığını ve kötü niyetli olmadığını savundu.

CARL BILDT: ŞANTAJ KABUL EDİLEMEZ

İsveç’in eski dışişleri bakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin eş başkanı Carl Bildt ise Bloomberg ajansında yayımlanan benzer bir haberi paylaşıp, "Kıbrıs’ın, Belarus’taki şahıslara dair AB’de alınan yaptırım kararı konusunda şantaja başvurması ve bunu engellemesi çok ciddi bir durum. Bunun uzun süre unutulmayacağından ve sonuçları olacağından eminim" dedi.

AB'nin herhangi bir yaptırım kararı alabilmesi için Kıbrıs dahil 27 üye ülkenin hükümetlerinin onayı gerekiyor.

AB, ağustos başında Belarus’ta yapılan seçimlerin adil olmadığı kanısına varmış, seçim sonuçlarını tanımadığı açıklamasını yapmıştı.

Seçimler sonucunda ülkeyi 26 yıldan beri yöneten Aleksandr Lukaşenko'nun bir dönem için daha devlet başkanı seçildiği açıklanmıştı. Belarus’taki muhalifler de seçim sonuçlarına itiraz ediyor. Ülkede bir aydan beri seçim sonuçlarına ve muhalif politikacıların alıkonulmasına karşı protestolar sürüyor.

Öne Çıkanlar