İddia: Myanmar'da direnişçi şairin gözaltında organları çıkarıldı

İddia: Myanmar'da direnişçi şairin gözaltında organları çıkarıldı
Myanmar'da güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu ölenlerin sayısı 780'e yükselirken, gözaltına alınan bir şairin iç organlarının çıkarıldığı iddia edildi.

Askeri darbe karşıtı protestoların sürdüğü Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da, güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu ölenlerin sayısı 780'e yükseldi. Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu'nun raporunda, 3 bin 826 kişinin de gözaltında olduğu kaydedildi.

'Gözaltında işkence' iddiaların gündemde olduğu ülkede, darbe karşıtı protestolara destek veren Khet Thi isimli Myanmarlı şairin gözaltında öldüğü ve cesedinin iç organları alınmış halde ailesine teslim edildiği belirtildi.

"Başımızdan vuruyorlar ama devrimin kalpte olduğunu bilmiyorlar" dizelerini yazan Thi'nin eşi Chaw Su, "Eşimin cesedini teslim aldığımda, bazı iç organlarının eksik olduğunu fark ettim" dedi. Cumartesi günü silahlı askerler ve polis tarafından sorguya alındıklarını söyleyen Chaw Su, kendisinin serbest bırakıldığını ancak eşinin geri dönmediğini aktardı.

The Guardian'ın haberine göre, Khet Thi'nin ölüm nedeninin 'kalp problemi' olduğunu söyleyen yetkililere inanmadığını belirten Chaw Su, "Hastaneden beni aradılar ve oraya gittiğimde iç organları alınmış halde morgdaydı" dedi. Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu, Thi'nin 'sorgu merkezinde işkence gördükten sonra hastanede öldüğünü' ileri sürdü.

Thi, protestoların başlamasının ardından iki hafta sonra "Adaletsizliği desteklemek istemiyorum. Yaşayacak bir dakikam varsa, o dakikada vicdanımın temiz olmasını istiyorum" sözlerini kaleme almıştı.

Reuter ajansının haberinde, 1 Şubat'ta ordunun yönetime el koyduğu Myanmar'da en az üç şairin öldüğü kaydedildi. Thi'nin arkadaşı K Za Win isimli şairin, Monywa'da bir protesto sırasında vurularak öldürüldüğü aktarıldı.

Öne Çıkanlar