İddia: Türkiye S-400'leri Suriye Demokratik Güçleri şartına bağladı

İddia: Türkiye S-400'leri Suriye Demokratik Güçleri şartına bağladı
Bloomberg'e konuşan ve adları açıklanmayan iki Türkiyeli yetkili, hükümetin S-400'ler konusunda taviz vermeye hazır olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'yle ilişkisini kesmesi halinde, Rusya'dan alınan S-400 füze savunma sistemi konusunda tavrını değiştirme sinyali verdiği bildirildi. İddiayı Bloomberg haber ajansı geçti.

BBC'nin Bloomberg'den aktardığına göre, Bloomberg'e konuşan ve adları açıklanmayan iki Türkiyeli yetkili, hükümetin bu konuda taviz vermeye hazır olduğunu söyledi.

İddiaya göre yetkililer, Türkiye'nin S-400 füzelerinin "sınırlı kullanımını" iki nedenle kabul edebileceğini belirtti: Gelecekte ABD yapımı silahların tedariğinin garanti altına alınması ve Türkiye ekonomisinin zarar görmesinin önüne geçilmesi.

Bloomberg'e konuşan yetkililer, Ankara'nın, Washington'un Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri savaşçılarını daha da güçlendirmesinin önüne geçmek istediğini de kaydetti.

Ajanstaki haberde, Türkiye'de bankacılık hisselerinin, ABD'yle ilişkilerin düzeleceği beklentisiyle yüzde 3,4 değer kazandığı, Halkbank hisseleri için de bu oranın yüzde 2,1 olduğu vurgulandı.

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin'e konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Varşova Paktı üyesi olup sonradan NATO'ya katılan birçok Avrupa ülkesinde hâlâ Sovyet döneminden kalma silah sistemleri var. Bu silahlar da pekâlâ NATO içinde sistemde tutuluyor" demiş ve eklemişti: "Biz de bunu söyledik, Girit'teki S-300'lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, bunu müzakereye açığız dedik."

Akar ayrıca "ABD ile ilişkilerde en çok hassas olduğumuz konu bu ülkenin PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'ye verdiği destektir. Biz ABD ile yürüttüğümüz görüşmelerde S-400'ler konusunda bir çözüm bulabiliriz. Ama YPG konusunda, gerçekleri görmelerini bekliyoruz. Bir çözüm bulamazsak ABD ile ilişkilerde hiçbir yere gidemeyiz" diye konuşmuştu.

'ABD'NİN TUTUMUNDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK DEMİŞTİ'

ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ise geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, S-400 konusunda ABD'nin tutumunda bir değişiklik olmadığını söylemişti.

Satterfield, "Ocak ayı sonunda yürürlüğe giren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye'nin S-400'e sahip olmamasını şart koşuyor. Bu yeni ve daha katı bir yasal zorunluluk, fakat bu bir ABD yasası" demişti.

Öne Çıkanlar