İdlib gerginliği Rusya'ya domates sevkiyatını vurdu

İdlib gerginliği Rusya'ya domates sevkiyatını vurdu
İdlib'deki gelişmeler Türkiye'deki ihracatçıları olumsuz etkiliyor. Rusya kota bittiği gerekçesiyle Türkiye'den gelen ürünleri almadığı için sevkiyatta zorluklar yaşanıyor.

İdlib'de yaşanan gerginlik Türkiye'den Rusya'ya meyve sebze ihracatı yapan şirketlerin zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk ihracatçıların Rusya’ya domates sevkiyatında zorluklarla karşılaştığını ifade etti.

"İlişkiler İdlib nedeniyle bozuluyor" diyen Gürdoğan, gönderilen malların kota olmadığı gerekçesiyle geri döndüğünü ekledi. Sputnik’te yer alan habere göre, Gürdoğan, koronavirüs nedeniyle istenmeyen Çin menşeili ürünlerin yerine Rusya'ya Türkiye’den ürünlerimizi gönderebileceklerini ifade etti.

Gürdoğan, "Ancak ne yazık ki Rusya ile olan tarihi dostluğumuz, Suriye’de, özellikle de İdlib’de olanlar nedeniyle büyük bir baskı altında, ilişkilerimiz bozuluyor. Şimdilerde Rusya’ya domates sevkiyatı yapamıyoruz. Kotanın bittiğini söylüyorlar. Umarım Rusya ve Türkiye yönetimleri aklıselim davranabilirler" ifadelerini kullandı

EK KOTA TALEBİNDE BULUNDUK

Gürdoğan, ihracatçıların Rusya'dan domates sevkiyatı için ek kota talep ettiğini, ancak henüz bir cevap alamadıklarını ve gönderdikleri malın geri döndüğünü ifade etti.

Koronavirüs salgını nedeniyle Moskova, Uzakdoğu bölgesinde Rusya-Çin sınırındaki geçiş noktalarını kapattı, yük taşımacılığı da durduruldu. Geçen hafta Rusya’nın en büyük perakende satış noktalarından Magnit, Çin’den meyve ve sebze sevkiyatının durduğunu duyurmuştu.

İdlib’deki gerginlikle ilgili Ankara, Şam ve Moskova'yı sivil noktalara ve Türk askerlerine saldırıda bulunmakla suçluyor. Rusya ve Suriye ise bölgedeki gerginliğin nedeninin teröristler olduğunu kaydediyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin İdlib'deki "teröristleri etkisiz hale getirmeyi taahhüt ettiğini ancak teröristlerin Suriye ordusunu vurduğunu ve Rus askeri tesislerine saldırılar düzenlediğini" belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar