İhale başka, Erdoğan başka söylüyor: 4 milyar dolarlık farkın nedeni nedir?

İhale başka, Erdoğan başka söylüyor: 4 milyar dolarlık farkın nedeni nedir?
İYİ Partili Lütfü Türkkan, 'İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü için maliyeti ilk ihalede 7 milyar dolar denilmişti. Ama Erdoğan maliyeti 11 milyar dolar olarak açıkladı' dedi.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan projeler için verilen Hazine garantileri tutmadı. Bu projeler milyarlarca lirayı adeta yutuyor.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Zafer Havalimanı, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gibi projelerde verilen yolcu garantileri ilk günden bu yana tutmadı. Yatırımlar her yıl milyonlarca lirayı adeta yutuyor.

ZAFER HAVALİMANI'NDA BEŞ AYDA SADECE 641 KİŞİ UÇTU

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, "Bunlar garantili soygun projeleri. Devleti yönetmiyorlar, çeteler vasıtası ile soyuyorlar. Devletin hazinesine çökmüşler. Kars'taki Ahmet amca da Konya'daki Halil dayı da görmedikleri ve geçmedikleri köprü ve yollara para ödüyor" dedi.

Türkkan, "2044 yılına kadar 1.5 milyona yakın yolcu garantisi verilen Zafer Havalimanı'ndan beş ayda sadece 641 yolcu uçtu. Havalimanının son dört ayda 61 olan yolcu sayısı mayıs ayının sonunda 641'e çıkartılabildi. Geriye kalan 6 ayda gereken yolcu sayısı 1 milyon 317 bin. Geriye kalan 1 milyon 499 bin 500 hayali yolcunun parasını biz ödeyeceğiz" dedi.

Türkkan, verdiği bilgiye göre, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı için işletmeci firma Cengiz-Kolin-Limak'a her yolcu için 1.5 dolar ödeniyor. Bu da milyonlarca doları ifade eden bir rakama ulaşıyor. Türkkan, "Garantinin tutması durumunda bile her yolcu için 50 cent cebimizden ayrıca veriyoruz" ifadelerini kullandı.

ARADAKİ FARK 4 MİLYAR DOLARI BULUYOR

Lütfü Türkkan, Osmangazi Köprüsü ve İzmir Otoyolu'nun maliyetinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı sitesinde 7.8 milyar dolar olarak gösterildiğini belirterek "İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü için maliyeti ilk ihalede 7 milyar dolar denilmişti. Ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan maliyeti 11 milyar dolar olarak açıkladı. Açıklanan rakamlar arasında ise 4 milyar dolarlık fark bulunuyor" dedi.

İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU İÇİN 850 LİRA ÖDÜYORUZ

İYİ Parti'li Lütfü Türkkan, Hazine garantili projeler içinde en çok eleştirilen İstanbul-İzmir Otoyolu'nu da gündeme getirdi. Türkkan, "İstanbul-İzmir arası geçiş ücreti neden dolar üzerinden hesaplanıyor? İzmir'den İstanbul'a gidiş tam 50 dolar. Yani 425 TL. Gidiş dönüş ise 850 lira" dedi.

Pandemide esnafa verilen sözde kira yardımının 500 lira olduğunu belirten Türkkan, "O esnafın vergiler yoluyla geçmediği köprü ve yola ödediği para 850 lira. Boşa demiyoruz. Bunlar Milletin değil, beşli çetenin iktidarı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar