İhaleye fesat karıştırmaktan hapis cezası almışlardı: Soylu'yu ziyaret ettiler

İhaleye fesat karıştırmaktan hapis cezası almışlardı: Soylu'yu ziyaret ettiler
'İhaleye fesat karıştırmak'tan hapis cezası alan AKP'li Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek ile Hilal Belediye Başkanı Cafer Benek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu ziyaret etti.

Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Şırnak'ın Uludere Belediyesi ile bu ilçeye bağlı Hilal ve Şenoba belde belediyelerinin ihalelerinde rüşvet alınıp verildiği ve ihalelere fesat karıştırıldığı suçlamasıyla 32 sanık hakkında 2013 yılında açılan davayı 6 Ocak’ta karara bağladı. 

Davada aralarında Şırnak Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek, Hilal Belediye Başkanı Cevher Benek ile bir önceki dönem Şenoba Belediye Başkanlığı görevinde bulunan AKP'li Sabri Babat hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan 3 yıldan 4 yıl 5 aya kadar değişen sürelerde hapis cezası verildi.

Temyiz yolu açık olmak üzere verilen mahkeme kararında, şu anda belediye başkanlıkları devam eden Sait Ürek ve Cevher Benek hakkında mahkumiyet kararlarının kesinleşmesi beklenmeksizin görevden alınmaları için İçişleri Bakanlığı'na bildirimde bulunulmasına karar verilmişti. 

DW Türkçe'den Eray Görgülü'nün haberine göre iki belediye başkanının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret ettiği ortaya çıktı. Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek, sosyal medya hesabından ziyaretle ilgili paylaşımda bulundu.

Ürek ziyarete ilişkin "İlçemize, İlimize ve bölgemize sürekli olarak destek veren, hemşehrilerimizin taleplerini iletebilmemiz için bizlere her fırsatta zaman ayıran, Anadolu’muzun yiğit evladı Sayın Süleyman Soylu'ya ilgi alaka ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum" notunu düştü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 20 gün önce ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet suçlarından hapis cezası alan ancak haklarında hiçbir işlem yapılmayan Adalet ve Kalkınma Partili Şırnak Uludere ve Hilal belediye başkanlarının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret ettiğini belirtti.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun da söz konusu görüşmeyi bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Torun, "Mahkeme İçişleri Bakanlığı’na ‘bu kişileri görevden alın’ diyor, Soylu görevden almıyor, yetmezmiş gibi makamında ağırlayıp poz veriyor. Bu artık hukuksuzluk değil çürümüşlüktür" dedi.

Torun, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

'HAPİS CEZASI ALDILAR, İŞLEM YAPILMADI'

"Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partili Şırnak Uludere Belediye Başkanı ve Hilal Belde Belediye Başkanı hakkında 6 Ocak’ta ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet suçlarından 3 ve 6 yıl hapis cezaları verdi. Mahkeme ayrıca, bu kişilerin, görevden alınması için İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunmasına karar verdi. Ancak aradan 20 gün geçmesine rağmen, belediye başkanları hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

'YİNE SOYLU'NUN İÇİNDE OLDUĞU BİR SKANDALLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Şimdi yine Süleyman Soylu’nun içinde olduğu bir skandalla karşı karşıyayız. Mahkemenin ‘görevden alın’ dediği belediye başkanları, İçişleri Bakanlığı’nda Süleyman Soylu’yu ziyaret etti. Soylu, görevden alınması gereken bu kişileri Bakanlıkta ağırlayarak poz verdi.  Bu fotoğraf iktidarın çürümüşlüğünün fotoğrafıdır. Soylu artık, suçu koruyan bir Suç İşleri Bakanıdır. İçişleri Bakanlığı, mahkeme kararını ayaklar altına alan kendisini yargının üstünde gören bir kişi tarafından yönetilmektedir. Oturduğu koltuğa yakışmayan bu kişi bir an önce istifa etmelidir.

'HUKUKSUZLUK DEĞİL ÇÜRÜMÜŞLÜK'

Bizim belediyelerimize bin türlü iftira atan, tetikçi müfettişler göndererek iftiralarına delil arayan, yargı kararı olmadan Yalova Belediye Başkanımızı görevden alan iktidar, hapis cezası alan belediye başkanları hakkında tek bir işlem yapmıyor. Artık bu hukuksuzluk değil çürümüşlüktür.

'ERDOĞAN’A SORUYORUM: NİYE SESİNİZ ÇIKMIYOR?'

Her fırsatta belediyelerimize bin türlü iftira atan Erdoğan’a da sesleniyorum: Niye sesiniz çıkmıyor? Grup toplantılarını videolu şovlara çeviren Erdoğan’a soruyorum: Niye bir video da rüşvete, yolsuzluğa bulaşan belediye başkanlarına ve onlara arka çıkan İçişleri Bakanı’na çekmiyorsun?"

TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Genel Başkan Yardımcısı Torun, TBMM Başkanlığı’na, İçişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Hakkında yargı kararı bulunan belediye başkanlarının görevden alınmama gerekçesi nedir? Mahkeme kararına uymamak suç değil midir? İçişleri Bakanlığı kendini yargı kararlarının üzerinde mi görmektedir?" sorularını yöneltti.

Öne Çıkanlar