İHD’den gözaltılara tepki

İHD’den gözaltılara tepki
İHD, aralarında Ankara Şube Başkanları Fatin Kanat’ın da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

ARTI GERÇEK-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturma kapsamında bu sabah birçok kentte yapılan operasyonlarda aralarında siyasetçi, sendikacı, gazeteci ve insan haklarını savunucularının da olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) tepki geldi.

Yapılan operasyonda Ankara Şube Başkanları Fatin Kanat’ın da gözaltına alındığını duyuran İHD, gözaltıların alınanların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

‘BU ŞEKİLDE GÖZALTINA ALINMALARI KABUL EDİLEMEZ’

İHD Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Türkiye’de neredeyse her gün farklı bir kentte emek, demokrasi ve insan hakları alanında faaliyet yürüten legal ve meşru kurumların yönetici ve üyelerine yönelik polis baskını, gözaltı ve tutuklamalar yaşanmaktadır.

Bugün sabahın erken saatlerinde İHD Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat, HDP Adıyaman eski milletvekili Behçet Yıldırım, SES MYK üyesi Fikret Çalağan ve eski MYK üyesi Belkıs Yurtsever, HDP PM üyesi Bereket Kar, HDP Ankara il yöneticilerinden Av. Kemal Akalın ve diğer HDP yöneticilerinin de olduğu çok sayıda kişinin sabah saatlerinde evlerine polis baskını yapılmış ve gözaltına alınmışlardır.

Soruşturmanın gizliliği ileri sürülerek gözaltına gerekçe yapılan olayla ilgili bilgi verilmemiş, sadece savcılık soruşturma numarası ve soruşturmanın yasa dışı örgüt üyeliği kapsamında olduğu belirtilmiştir.

Ankara’da uzun zamandan beri benzer soruşturmalar yapılmaktadır. Daha önce yapılan bu soruşturmalara baktığımızda 12 Şubat 2016 günü Ankara Sakarya Caddesinde gerçekleştirilen ve kamuoyunda Beyaz Bayrak olarak bilinen basın açıklaması ile ilgili olduğu görülmektedir. O tarihte başta Cizre olmak üzere çok sayıda ilçede sokağa çıkma yasakları devam etmekte ve çok sayıda sivil yaşamları tehlikede olduğu için yardım çağrıları yapmakta idi. Bu açıklamaya katılan kişiler ise sivillerin yardım çığlığının duyulması için duyarlılık çağrısı yapmışlardır. Bu basın açıklaması bahane edilerek bugüne kadar 100’ün üzerinde insan ile ilgili farklı tarihlerde farklı soruşturma numaraları verilerek benzer soruşturmalar yürütüldü.

Fatin Kanat, çağrıldığında ifadeye gidecek bir kişidir. Bu şekilde gözaltına alınması kabul edilemez.

Siyasi iktidarı BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesine uymaya davet ediyor Fatin Kanat ve diğer gözaltıların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar