İHD Hapishane Komisyonu: Demirtaş'ın hayati riski var tahliye edilmeli

İHD Hapishane Komisyonu: Demirtaş'ın hayati riski var tahliye edilmeli
Selahattin Demirtaş'la görüşen İHD Hapishaneler Komisyonu, yaptığı açılamada Demirtaş'ın hayati risk altında olduğu uyarısında bulundu.

ARTI GERÇEK - İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez ve İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, HDP Eş Genel Başkanı iken tutuklanan ve tahliyesine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından izin verilmeyen Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumu hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İHD Hapisaneler Komisyonu adına açıklamayı yapan avukat Zeynep Ceren Boztoprak, İHD Merkez Hapishane Komisyon’un avukatlarının ziyaretinde hem Selahattin Demirtaş'la hem de cezaevi idaresiyle yaptıkları görüşmelerden edindikleri bilgileri paylaştı:

"Demirtaş 26 Kasım 2019 tarihinde tutuklu bulunduğu cezaevi hücresinde baygınlık geçirmiş, cezaevi hekimi tarafından hastaneye sevk kararı alınmıştır. Ancak, cezaevi idaresi kendisini sadece acil servise götürebileceklerini bildirdiğinde Demirtaş, detaylı tetkik yapılmak üzere bir uzman hekime muayene olması gerektiğini dile getirmiştir. Aradan 4 gün geçmesine rağmen herhangi bir sevk işlemi yapılmamıştır. 2 Aralık tarihinde kardeşi yaptığı ziyarette durumu anlatmış, kamuoyuna açıkladıktan sonra Demirtaş akşam saatlerinde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine götürülmüştür."

DEMİRTAŞ'IN TEŞHİSLERİNDE HAYATİ RİSK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesindeki kontroller sonrası doktorların teşhislerini açıklayan Boztoprak Demirtaş'ın hayati riski olduğunu belirtti:

"Tadavinin gerçekleştirildiği 10 gün içinde 3 defa muayene ve tetkik yapılmış. Muayene sonucunda yemek borusunda iltihap tespit edilmiş, spazmın bu iltihap nedeniyle olabileceği bildirilmiş. Yine karın bölgesinde yapılan MR tetkikinde damar duvarlarında yağ dokularının oluştuğu, damar duvarına yapışık yağ dokularının karın bölgesinden başka, vücudun diğer bölgelerinde de olması halinde hayati risk taşıdığım belirtmiştir. Yapışık yağ dokularının koparak kanla birlikte damarlarda dolaşabileceği, bu durumda vücudun herhangi bir bölgesinde damar tıkanıklığına neden olacağı, ayrıca kanında lipit yağ oranının 7 yüz olarak tespit edildiği, bu değerin ideal değerin çok üzerinde olduğu, bunun da hayati risk teşkil ettiği şeklinde teşhislerde bulunulmuştur."

Sağlık raporlarının yer aldığı özlük dosyasının Türk Tabipler Birliği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı hekimlerinin incelemesine sunulduğunu belirten avukat Zeynep Ceren Boztoprak doktorlardan oluşacak heyetin incelemesinin ardından değerlendirme raporu hazırlanacağını söyledi.

'CEZAEVLERİNDE BİN 334 HASTA TUTUKLU VAR'

Selahattin Demirtaş'ın sağlığının bozulmasının en önemli nedeninin cezaevi koşulları olduğunu belirten Boztoprak, cezaevlerinde 457'si ağır olmak üzere bin 334 hasta tutuklu olduğuna dikkat çekti:

"Türkiye'deki cezaevleri sağlıklı İnsanların hızlı bir şekilde sağlıksız hale gelmesine sebep olmaktadır. Özellikle yüksek güvenlikli cezaevleri mimari yapısı nedeniyle, tutukluların güneş ışığını hiç görememekte, yeterli oksijen alamamaktadır. Yemekler besin ve kalori açısından yetersiz olduğu gibi sağlıksız koşullarda verilmektedir. Tutuklularda beslenme bozukluğu nedeniyle pek çok hastalık belirmektedir.

Cezaevi koşullarının insan hak ve özgürlükleri bakımından gün geçtikçe ağırlaştığını ve bu nedenle de tutukluların sağlık durumları hem bedenen hem ruhen giderek kötüleştiğini belirten Boztoprak, "Genel olarak cezaevi koşulları sağlıklı insanların dahi kısa sürede hastalanmasına, hastaların da durumlarının kötüleşmesine yol açmaktadır. Şu anda hapishanelerde binlerce hasta tutuklu ölüm sınırındadır."

ADALET BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI: TÜM HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN

Adalet Bakanına da çağrıda bulunan Boztoprak, TÜM HASTA TUTUKLULARIN SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETTİ:

"Adalet Bakanlığı’nın sır gibi saklaması nedeniyle, sağlık nedeniyle kaç tutuklunun yaşamını yitirdiğini bilemesek de her yıl yüzlerce tutuklunun veda hakkını bile kullanamadan vefat ettiğini tahmin edebiliyoruz. Günden güne hem hasta sayısının artması, hem de hastaların durumlarının ağırlaşması söz konusudur. Bütün tutuklular derhal serbest bırakılmalıdır. Cezaevi koşulları iyileştirilmeli, cezaevlerinde kalanların sağlığa erimiş hakkı bütün boyutları kullandırılacak şekilde her şey yeniden organize edilmelidir. Sağlık konusundaki kararlarda idareciler değil hekimler öncelikli."

Öne Çıkanlar