İHD: Taksim yasağı kabul edilemez, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılsın

İHD: Taksim yasağı kabul edilemez, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılsın
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyenlerin gözaltına alınmasını protesto etti; gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Fotoğraf: DHA 


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, bir açıklama yayımlayarak 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyenlerin gözaltına alınmasını protesto etti. Açıklamada "Emek ve demokrasi güçleri tarafından 1 Mayıs alanı olarak kabul edilen Taksim Meydanı’nın, İşçi ve emekçilerin Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanması ile Taksim’de kutlama yapmak isteyen yaklaşık 200 kişinin gözaltına alınmalarını ve uygulanan polis şiddetini protesto ediyor, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz" denildi.

32 yıllık yasağın kaldırılmasının ardından 2010-2012 yılları arasında Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamaların büyük bir coşku ile ve herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmadan gerçekleştiğini hatırlatan İHD, "Bu bilindiği halde, 2013 yılından bu yana Taksim’in  yeniden 1 Mayıs kutlamalarına kapatılması, işçi ve emekçilerin birleşik duruşuna olan tahammülsüzlüğün göstergesidir. İşlediği insanlığa karşı suçları örtmek, hakikati toplumdan gizlemek isteyenler için,  Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanması aynı zamanda; 1 Mayıs 1977 mücadele  ruhunun ve 1 Mayıs 1977’de yaşanan katliama dair hafızanın silinmek istenmesi ve hakikatin üstünü örtme çabası  ile de yakından ilişkilidir" ifadelerini kullandı.

GÖZALTINA ALINANLAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN

Evrensel'in aktardığı açıklama, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısı ile son buldu:

"Bir defa daha; Taksim Meydanı’nın, işçi ve emekçilerin Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanmasını ve Taksim’de kutlama yapmak isteyenlerin şiddet kullanılarak gözaltına alınmalarını protesto ediyor, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz."

Öne Çıkanlar