İhracatçılar fındık rekoltesini beğenmedi: Bakanlık, ikinci kez tahmin yapacak

İhracatçılar fındık rekoltesini beğenmedi: Bakanlık, ikinci kez tahmin yapacak
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği rekolteyi beğenmeyen ihracatçıların baskısı sonuç verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yılın fındık rekoltesini 700 bin ton olarak belirledi. Ancak fındık ihracatlarının müdahalesiyle yeniden rekolte belirlenecek. Böylelikle yüksek rekolte sonucu ile birlikte üreticiden fındık daha ucuza alınacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılına ilişkin ilk bitkisel üretim tahmininde fındık rekoltesini 700 bin ton olarak açıklamasının ardından Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği rekolte tahmin heyetinde olmasına rağmen, belirlenen rekolteyi kabul etmeyerek masa başında yeni bir fındık rekoltesi açıkladı. Rekoltenin 815 bin 336 ton olacağı ilan edildi. İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği de yaptığı açıklama ile bu rekolte tahminine destek verdi.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre rekolte verileri Tarım ve Orman Bakanlığı’na ulaştıktan sonra, rekolteyi düşük bulan İhracatçılar ve fındığın en büyük alıcısı ve ihracatçısı Ferrero harekete geçerek tahminlerin açıklanmasını engelledi. Bakanlık bu durum üzerine ikinci kez rekolte tahmini yapacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Vekili Cengiz Budan, Bakan adına Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine gönderdiği yazıda fındık rekoltesinin ikinci kez tespit edilerek 27 Temmuz’a kadar bildirilmesini istedi. Böylelikle 10 gün içinde ikinci kez rekolte belirlenmiş olacak.
 

Öne Çıkanlar