IKBY: TSK’ya ait savaş uçakları sivilleri vurdu

IKBY: TSK’ya ait savaş uçakları sivilleri vurdu
IKBY, TSK'nın Irak'ın kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında tarlada çalışan köylüleri vurduğunu açıkladı. Saldırıyı HDP de kınadı.

GÜNCEL - TSK’nın 19 Eylül'de, PKK kamplarına düzenlediğini iddia ettiği hava saldırısına ilişkin yaptığı açıklamaya, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hükümeti'nden yalanlama geldi.

Rudaw'ın duyurduğu IKBY açıklamasında, "PKK kampları hedef alındı" diyerek duyurulan hava harekatında sivillerin vurulduğu ifade edildi.  Saldırıda tarlada çalışan 7 köylünün hayatını kaybettiği belirtildi.

'TÜRKİYE SAVAŞ UÇAKLARININ BOMBARDIMANINI KINIYORUZ'

TSK’nın hava harekatının ve bombardımanın kınandığı IKBY hükümeti açıklamasında, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarına son vermesini istedi:

"Türkiye’ye ait savaş uçaklarının, Behdinan bölgesindeki Nerwe Rekan mıntıkasında birkaç noktaya bombardıman düzenlemesi sonucu bölge sakini 7 vatandaş yaşamını yitirmiştir. Söz konusu vatandaşlar, günlük işlerini yapmak için bahçelerine gitmişti. PKK mensuplarının bölgede sığınaklarının bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’ye ait savaş uçakları bombardıman düzenlemiş, maalesef oradaki sivillerin çoğu şehit düşmüştür.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak, bazı Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının şehit olmasına yol açan Türkiye savaş uçaklarının bombardımanını kınıyoruz. Türkiye’den de bu tür bombardımanları durdurulmasını istiyor, Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına zarar vermeyip komşuluk ilişkilerini korumasını istiyoruz."

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 19 Eylül’de yapılan açıklamada, Irak’ın kuzeyinde PKK’nin hedef alındığı ve hava harekatı ile kampların vurulduğu iddia edlmişti.

HDP DE SALDIRIYI KINADI

HDP Hewler Temsilciliği, TSK'nın sivil halka yönelik Şeladize köylerinde düzenlediği saldırıyı kınayarak, Kürt partilere ve kurumlara birlik çağrısı yaptı.

HDP Güney Hewler Temsilciliği de bugün yaptığı yazılı açıklamada, TSK'nın sınır tanımadan Kürtlerin yaşadığı her yeri bombaladığını, yıktığını ve yaktığını söyledi. HDP Temsilciliği, şunları belirtti: "AKP faşizmi savaş uçaklarıyla Kuzey’de, Güney’de ve Rojava’da sivillere yönelik vahşice katliamlar yapıyor."

HDP açıklamasının devamında şunlar ifade edildi: "Daha önce Kortek’te, Roboski’de ve Zergele’de yaşandı. Şimdi de Şeladize bölgesinde yeni bir katliam yaptı."

ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI

HDP Temsilciliği’nin açıklaması şu çağrıyla son buldu: "AKP devletinin faşist zihniyeti karşısında Kürt halkına çağrımız birlik olmalarıdır. Biz HDP Hewler temsilciliği olarak Şeladize katliamını kınıyoruz. Tüm Kürtlere çağrımız, AKP-MHP faşizmine karşı birlik olmaları ve mücadeleyi yükseltmeleridir. Tüm sivil toplum örgütlerine, Kürt siyasi partilerine çağrımız; bu faşizmin önünü alabilmek için birlik olmaları ve bu insanlık suçu karşısında tutum sahibi olmalarıdır."

HDP Hewler Temsilciliği, yarın Şeladize’ye giderek cenaze törenine katılıp, ailelere başsağlığı dileyeceğini duyurdu.

Öne Çıkanlar