İki büyük merkez bankasının başkanlarından Coronavirus uyarıları

İki büyük merkez bankasının başkanlarından Coronavirus uyarıları
Fed Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Coronavirus salgınının yayılımı ve etkileri üzerine yeni uyarılarda bulundu.

Coronavirus vakaları dünya genelinde hızla artarken iki büyük merkez bankasının başkanı salgının etkileri üzerine uyarıda bulundu.

Fed Başkanı Jerome Powell, Coronavirus vakalarında yaşanan artışın ABD ekonomisindeki toparlanma sürecine zarar verdiği konusunda uyarıda bulunurken, toparlanmanın hız kestiğini ifade etti. ECB Başkanı Christine Lagarde ise, 2021 yılının ilk yarısının da zorlu geçeceğini öngördüklerini dile getirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Coronavirus pandemisine bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik krizin, bir finansal krize evrilmemesini sağlamanın, politik yapıcıların önündeki en büyük zorluk olduğunu söyledi.

Lagarde ve diğer merkez bankası yetkilileri, aralık ayında piyasanın dört gözle beklediği politika kararının ekonomik kriz boyunca hem varlık alımları hem de banka kredileriyle ucuz para sağlamayı hedefleyeceğini piyasaya birkaç kez ima etmişti. Ancak Lagarde, Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu'nda Bloomberg International'dan Francine Lacqua'ya yaptığı değerlendirmede mevcut ekonomik koşulları işaret ederek, para politikasının kriz zamanında büyümeyi tetikleme gücünün sınırlarına dikkat çekti.

Bloomberg’in düzendiği Yeni Ekonomi Forumu’nda konuşan Lagarde, şu ana kadar önlemeyi başardıklarını söylediği finansal krizi, potansiyel bir risk olarak gördüğünü ifade etti.

Lagarde, ECB’nin temel politika araçları olarak 1,35 trilyon euroluk acil tahvil alım programı ile uzun vadeli banka kredilerine odaklanmayı sürdüreceğini ifade etti. Kısa sürede çıkacak bir aşının ECB’nin mevcut tahminlerini değiştirmeyeceğini söyleyen Lagarde, bankanın zaten bu yönde bir tıbbi çözümün 2021’de geleceğini varsaydığını kaydetti.

ECB Başkanı Lagarde, 2021’in ilk yarısının zorlu geçeceğini öngördü ve yılın ikinci yarısından önce pandemi öncesi seviyelerin yakalanamayacağını öngördü.

ACİL DURUM PROGRAMLARINI DURDURMANIN ZAMANI DEĞİL

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, artan vakalara ve "uzun bir yolu" olan ekonomik toparlanmaya dikkat çekerek Coronavirus salgınının olumsuz ekonomik etkileriyle mücadele etmeyi amaçlayan acil durum programlarını durdurmanın zamanı olmadığını söyledi.

Powell, Kongre'nin fonlamasıyla ve Hazine Bakanlığı'nın yetkisiyle baharda Fed tarafından başlatılan programları durdurmak için "Henüz ya da yakın süreçte zamanın geldiğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. Powell, böylece çoğu 31 Aralık'ta sonlanacak programların uzatılması gerektiğini belirten şu ana kadarki en net ifadeyi kullanmış oldu. Programların uzatılması için ocak ayında görev süresi olacak ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin onay vermesi gerekiyor.

Kongre'deki bazı Cumhuriyetçiler özellikle yerel yönetimlere borç verilmesi olmak üzere programların devam ettirilmesine dair ayak diretiyor. Powell, Fed'in "iş piyasası tamamen düzelene kadar toparlanmayı desteklemek için tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu" açıkladı.

Powell, aşı yaygınlaşana kadar ailelerin eksiklerinin kapatılması için Kongre'ye daha fazla canlandırma önlemi getirilmesi çağrısını yineledi. Powell, vakalardaki artış ve hastaneye yatışlar "çok endişelendirici" çünkü bu insanların ekonomik faaliyetlerden kaçınmasına ve ekonominin yavaşlamasına neden olabilir dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar