İki kadının sular altında kalan hikayesi: Suyun Gölgesi

İki kadının sular altında kalan hikayesi: Suyun Gölgesi
Ilısu Barajı ile sular altında kalacak Çeltikbaşı köyünden iki kadının hikayesini anlatan 'SIYA AVÊ' belgeselinin fragmanı yayınladı.

Ilısu Barajı’nda tüm tepkilere rağmen su tutma işlemi devam ediyor. Barajda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte aralarında 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in de bulunduğu Siirt, Mardin, Şırnak ve Batman’daki 199 yerleşim yerinden en az 35’i su altında kaldı.

Sular altında bırakılacak köylerden biri ise Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Çeltikbaşı köyü (Kürtçe ismiyle Ewtê).

Bu köyde doğup büyüyen iki kadının hikayesine odaklanan "Siya Avê" (Suyun Gölgesi) adlı belgesel filmin çekimleri tamamlandı.

Yapımını Mezopotamya Ajansı’nın üstlendiği, ajans muhabirlerinden Metin Yoksu’nun ise yönetmen koltuğunda oturduğu belgeselin çekimleri tamamlanırken, bir de fragman yayınlandı.

Sular altında bırakılacak köylerini son kez ziyaret eden her iki kadının ortak özelliklerinden biri anılarının geçtiği köyleri için yaktıkları ağıtlar.

Her iki kadının yaşadıkları üzerinden Diyarbakır Surları’ndan Hasankeyf’e, Hasankeyf’ten Ewtê’ye uzanan çekimlerle "Siya Avê", barajın esas yapılış amaçlarını sorguluyor.
 

Öne Çıkanlar