Dersim'de 2 yıldır kardeşini arayan Aygül Doku'ya para cezası verildi

Dersim'de 2 yıldır kardeşini arayan Aygül Doku'ya para cezası verildi
Gülistan Doku’nun kaybolması olayının baş şüphelisi Zeynal Abarakov’un üvey babası Engin Yücer’in şikâyeti üzerine açılan davanın karar duruşması görüldü.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-Dersim’de 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınmayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun ailesinin adalet arayışı devam ediyor. Ailenin Tunceli Adliyesi önünde başlattığı adalet arayışı nöbeti devam ederken, Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku kardeşi kaybolduğu yıl dosyanın birinci şüphelisi Zaynal Abakarov'un üvey babası polis memuru Engin Yücer hakkında açılan davanın 6’ıncı duruşması görüldü. Davada İki tarafında karşılıklı birbirinden şikayetçi olmuştu. Gülistan Doku’nun kaybolmasının ardından Engin Yücer evini taşıyacağı sırada Aygül Doku buna tepki göstermiş, ev araması yapılmadan neden taşındığını sorduğu sırada tartışma yaşanmıştı. Doku bundan dolayı "tehdit, hakaret ve mala zarar vermek" suçlamasıyla, Abarakov’un üvey babası Yücer ise, "hakaret" ve Gülistan Doku’ya ait olduğu iddia edilen intihar mesajlarını yaydığı için "kişisel verileri izinsiz kaydetmek ve yaymak" suçundan yargılanıyordu.

SAVCI CEZA İSTEDİ

İki tarafın da karşılıklı birbirinden şikayetçi olduğu davanın duruşması Tunceli 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Aygül Doku’nun avukatları ile Doku’nun babası katılırken, Engin Yücer ve avukatı duruşmaya katılmadı. Duruşma savcısı daha önce verdiği mütalaayı tekrarlayarak, hem Doku hem de Yücer’e ceza verilmesini istedi.

BABA DOKU: BU ŞAHIS KIZIMA ZARAR VERMİŞTİR

Bunun ardından söz verilen Gülistan Doku’nun babası Halit Doku, "Benim kayıp kızım Gülistan’ın kaybolmasından önce yaklaşık 2 gün süreyle Engin Yücer isimli şahsın evinde kalmıştır. Kızıma bu şahısların zarar verdiğini düşünüyorum. Sanık Engin Yücer’in cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

AVUKAT KALSEN: DELİLLER ZAMANINDA TOPLANMADI

Doku ailesinin avukatı Fatma Kalsen avcının mütalaasına katılmadıklarını söyledi. Gülistan Doku’ya ilişkin kişisel veri kapsamındaki bilgilerin Engün Yücer tarafından ele geçirilip yayıldığını hatırlatan Kalsen, "Yücer’in Aygül doku’ya karşı hakaret suçu işlediği de sabittir. Esasen bu dava halen soruşturması devam eden Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin soruşturma dosyası bakımından delillerin zamanında toplanmamasından kaynaklanmaktadır. Eğer deliller zamanında ve tam toplanmış olsaydı müvekkil de olay günü Engin Yücer’in evinin taşınması olayına müdahale etmeyecek ve sanık durumuna düşmeyecekti. Söz konusu soruşturma dosyasında Engin Yücer ve Zaynal Abarakov hakkında büyük kuşkular mevcut olmasına rağmen olayın hemen sonrasında deliller toplanmamıştır ve geçen zaman zarfında delillerin karartılması söz konusu olmuştur" diyerek müvekkili Aygül Doku’nun beraatına karar verilmesini istedi.

BARO BAŞKANI ÇETİN: SANIĞIN EVİNDE İNCELEME YAPILMADI

Tunceli Baro Başkanı ve Doku ailesinin avukatı Kenan Çetin’de savcının mütalaasına katılmadıklarını söyledi. Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin soruşturma dosyasının açık olduğunu hatırlatan Çetin, "Gülistan Doku’nun kaybolmasından sonra olayın şüphelileri olarak gözüken Engin Yücer evinde adli arama yapılarak telefon, bilgisayar ve diğer dokümanlar üzerinde teknik inceleme yapılması veya en azından parmak izinin alınması gerekmekteydi. Ancak dosyada böyle bir delil tespitine gidilmemesi ve apar toprak olacak şekilde sanık Engin Yücer’in evinin taşınması üzerine müvekkil olay yerine gitmiştir. Ancak kendisinin belirtmiş olduğumuz üzere suç işleme kastı bulunmamaktadır. Gerçekleştirmiş olduğu davranışlar delillerin toplanmamış olmasına yönelik gösterdiği tepkiden ibarettir" dedi.

"HAKSIZ TAHRİK HÜKÜMLERİ UYGULANMALI"

Savcılığın mütalaada bahsetmemiş olsa da müvekkili Doku hakkında haksız tahrik hükümlerinin değerlendirilmesini isteyen Çetin, "Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin soruşturma dosyasında delil toplanmaması, işlemlerin gerektiği gibi yapılmaması ve sanık Engin Yücer ile ailesinin yaklaşımları ve Engin Yücer’in evini apar topar taşıma sürecine girmesi müvekkil Aygül Doku bakımından haksız tahrik etkisi oluşturmaktadır" dedi.

SANIK ENGİN YÜCER’E CEZA VERİLEREK ERTELENDİ

Yapılan savunmaların ardından avukatlar mütalaaya karşı süre talebinde bulunmaması üzerine mahkeme kararını açıkladı. Sanık Engin Yücer'e, Aygül Doku'ya hakaret etmek suçundan beraat veren mahkeme, Yücer’e "Kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde kaydetmekten" 1 yıl hapis cezası verdi. Ardından cezanın "sanığın geleceği üzerindeki etkisini" gerekçesi ile 1 yıllık cezayı 10 aya indirerek, cezayı erteledi. Mahkeme ayrıca Gülistan Doku’ya ait olduğu iddia edilen intihar mesajlarını yaydığı için Engin Gücer’e "kişisel verileri hukuka aykırı bir biçimde ele geçirmek veya yaymak" suçunda 2 yıl ceza verdi. Ardından bu cezayı da 1 yıl 8 aya düşürerek erteledi.

DOKU'YA PARA CEZASI

Mahkeme Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku’ya da ceza verdi. Doku’ya Engin Yücer’i "tehdit etmekten" 6 ay hapis cezası veren mahkeme, cezayı 5 aya düşürerek erteledi. Aygül Doku’ya "Hakaret" gerekçesiyle bin 740 TL ceza veren mahkeme, "mala zarar vermekten" bin 500 TL para cezası vererek, adli para cezalarında da hükmünün açıklanması geriye bıraktı.

Öne Çıkanlar