İkinci Başkentgaz-Ensar vakası: TÜRKEN Vakfı'na milyonlarca dolar Eti Maden'den mi gitti?

İkinci Başkentgaz-Ensar vakası: TÜRKEN Vakfı'na milyonlarca dolar Eti Maden'den mi gitti?
CHP'li Yavuzyılmaz Eti Maden'in ABD’deki şirketi Etimine USA'in Genel Müdürü ile TÜRKEN Vakfı'nın Genel Sekreteri'nin aynı kişi olduğuna ve aradaki para transferlerine dikkat çekti.

2018 ve 2019’da Eti Maden’den Etimine USA’e giden 70 milyon dolar, kamu kaynaklarının TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın ABD’de kurduğu TÜRKEN’e aktarıldığına ilişkin kuvvetli şüphe doğuruyor. Çünkü Eti Maden’in ABD’deki şirketi Etimine USA’in Genel Müdürü ile TÜRKEN Vakfı’nın Genel Sekreteri aynı kişi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz konuyu Meclis gündemine taşıdı. Yavuzyılmaz, gündeme bomba gibi düşecek bir iddiayı belgeleriyle sundu.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, konuya ilişkin TBMM’de basın açıklaması yapan Yavuzyılmaz, kamuya ait Eti Maden’den ABD’de TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın oluşturduğu TÜRKEN Vakfı’na 22 milyon 845 bin 437 dolar aktarıldığına ilişkin kuvvetli şüphenin oluştuğunu belirterek Sayıştay ve Teftiş Kurulu’nu göreve davet etti.

Yavuzyılmaz’ın aktardıkları ise Eti Maden’den TÜRKEN’e para aktarabilmek için türlü yolların denendiğini ortaya koyuyor. Daha önce Başkentgaz’ın Kızılay araçlığıyla önce Ensar Vakfı’na, oradan da TÜRKEN Vakfı’na 8 milyon dolar para transfer edildiği ortaya çıkmış, konuyu Kızılay Başkanı da doğrulamıştı.

Şimdi Eti Maden’in benzer nitelikte bir para transferinin merkezinde yer aldığı anlaşıldı.

YURTDIŞINDAKİ ŞİRKETLERİ SAYIŞTAY DENETLEYEMİYOR

Yavuzyılmaz'ın paylaştığı belgelere göre, 14 Aralık 2017’de Eti Maden İşletmeleri’nin genel müdürü değişti ve yerine Serkan Keleşer atandı. Bu tarihten itibaren Eti Maden’in yurtdışına sattığı malların iskonto oranlarında da değişikliğe gidildi. 2017’ye kadar yüzde 1,5 oranındaki iskonto, yeni genel müdürün faaliyet gösterdiği 2018-2019 döneminde 3,5 katına çıkarılarak yüzde 5,25’e yükseldi.

Bu basit gibi görünen işlemin büyük ölçekli alışverişlerde yarattığı ilave avantaj onlarca milyon dolara ulaşıyor. İlk başta "rekabet koşullarında meydana gelen değişimle iskonto oranı da değişmiş olabilir" denebilir. Ancak Eti Maden’in iskonto uyguladığı şirket yabancı değil, yine kendisinin kurmuş olduğu ABD’deki iştiraki.

Daha basit bir ifadeyle Türkiye’deki Eti Maden, yeni genel müdürün atanmasıyla beraber ABD’deki Eti Maden’e mal satarken iskonto oranını artırıyor. Böylece Türkiye’deki şirketten ABD’deki şirkete para aktarılmış oluyor. Yurtdışındaki şirketleri Sayıştay denetleyemediği için böyle bir transfere ihtiyaç duyuluyor.

İskonto oranının artırılmasıyla birlikte milyonlarca dolar Eti Maden’in ABD’deki iştiraki Etimine USA’a aktarılmış oluyor. Yavuzyılmaz’ın hesaplamalarına göre 2017’de 12 milyon dolar olan iskonto tutarı 2018’de 52 milyon dolar, 2019’da ise 42 milyon dolara çıkıyor. Böylece 2018’de ilave olarak 40 milyon dolar, 2019’da ise 30 milyon dolar Etimine USA’e aktarılmış oluyor. Bu tutarın bugünkü kurla karşılığı 560 milyon TL.

ETİ MADEN'İN YURTDIŞI ŞİRKETLERİNİN ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR

Bu para hangi amaçla Etimine USA’e aktarılıyor? Burada da kilit isim Eti Maden’in ABD’deki Genel Müdürü Etimine USA’in Genel Müdürü olan Haluk Gani. Genel Müdür kilit isim çünkü Haluk Gani aynı anda hem Etimine USA’in Genel Müdürü hem de TÜRKEN Vakfı’nın Genel Sekreteri.

CHP’li Yavuzyılmaz ise tam bu noktada soruyor:

"2018 ve 2019 yıllarındaki ıskontolarla oluşturulan, ardından yurtdışında izi sürülemeyen, kayıp 560 milyon TL’nin akıbetinin ne olduğu, TÜRKEN’e bağış olarak aktarılıp aktarılmadığının tespitinin, hem Türkiye hem de ABD makamlarının resmi belgeleriyle ortaya çıkarılması ve TÜRKEN’e Temmuz 2018 ve Haziran 2019 arasında hibe ve bağış olarak aktarılan 22 milyon 845 bin 437 doların Eti Maden’in yurtdışı şirketleri tarafından mı ödendiğinin araştırılması gerekiyor."

Öne Çıkanlar