'İkizdere Vadisi taş ocaklarına kurban edilemez'

'İkizdere Vadisi taş ocaklarına kurban edilemez'
Cengiz İnşaat'ın, İkizdere Vadisi'ne taş ocağı açma projesine karşı köy ve mahalle muhtarları ortak bildiri yayınladı.

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK-Rize’nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi'nde AKP'ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat'ın taş ocağı açmak isteğine karşı 11 köy ve mahalle muhtarı ortak bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiride, yapılması planlanan taş ocağının köylülerin geçim kaynaklarını ortadan kaldırılacağının altı çizildi. Muhtarlar tarafından kaleme alınan bildiride "İkizdere Vadisi taş ocaklarına kurban edilemez" denildi. 

Yayınlanan bildiri şu şekilde:   

Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi'nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması çalışmalar yapıyor. 

'VADİ DOĞAL SİT ALANI OLARAK İLAN EDİLDİ'

Rize ili, İkizdere İlçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 13.08.2020 tarihli ve 170536 sayılı oluru ile kısmen "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı " ve kısmen "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmiştir. 

'CENGİZ İÇİN BAKANLIK RUHSAT ALDI'

Buna rağmen, Cengiz İnşaat'ın, İyidere Lojistik Liman İnşaatı için, ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI TRABZON 11. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından Şimşirli köyü ve Cevizli Köyü, Gürdere Köyü arasında ki Eskencidere Vadisi için yeni ruhsatlar verilmiştir.  

'BAKANLIK ÇIKARILACAK TAŞ MİKTARINI ARTIRDI' 

Geçen sene ruhsat izni alan müteahhit firmaya açtığımız yürütmeyi durdurma davasını kazanmamıza rağmen bu sefer Ulaştırma Bakanlığı tarafından ruhsat başvurusu yapılmış ve İskencidere Vadisi için ruhsat alınmıştır. Daha önce yapılan başvuruda yıllık 100.000 ton çıkarılacak taş, bu ruhsatta yıllık 15.724.800 ton/yıl çıkarılmıştır. 

'İKİZDERE VADİSİ TAŞ OCAKLARINA KURBAN EDİLEMEZ' 

Bu bölgede yaşayan köylüleri direkt olarak ilgilendiren ve geçim kaynakları tamamen ortadan kaldıracak bu girişimler hiçbir şekilde bölgedeki köylülere danışılmadan yapılıyor. İkizdere Vadisi taş ocaklarına kurban edilemez.  

Dünyada sayılı vadiler arasında sayılan İkizdere Vadisi'nin kollarından olan İskencidere Vadisi eşsiz bitki örtüsüne sahiptir. Vadide bulunan orman, sayısız yabani hayata ev sahipliği yapılmaktadır. " Deli Bal" olarak da bilinen ve vadinin önemli geçim kaynaklarından olan bu ürün,  vadide doğal yöntemlerle Gürdere köylüleri tarafından üretilmekte ve temel geçim kaynaklarındandır. 

Taş ocağının vadiye vereceği en büyük zararlardan bir tanesi de köylülerin en öneMli geçim kaynağı olan çay bahçeleridir. Yine vadide bulunan çay bahçeleri  köylülerin önemli geçim kaynaklarındandır. Taş ocağı nedeni ile bu yaşam aracını kaybedeceklerdir. 

'YER ALTI YER ÜSTÜ SU KAYNAKLARI YOK OLACAK' 

Her ne kadar Karadeniz su kaynakları açısından zengin gözükse de, yapılması planlanan taş ocakları ile yerüstü ve yeraltı su kaynakları yok edilecektir.  Bu su kaynakları iki köyün ortak kullandıkları kaynaklar olup bu durumda İskencedere Vadisi'nde bulunan iki köy; Cevizli ve Gürdere köylülerimiz su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır.



 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar