İkizköy’de sökülen zeytin ağaçları geri dikilecek

İkizköy’de sökülen zeytin ağaçları geri dikilecek
Milas İkizköy’de YK Enerji tarafından yerlerinden sökülen zeytin ağaçları halkın tepkisi üzerine durdurulurken, bölge halkı yaptığı açıklamada ağaçların geri dikileceğini belirtti.

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) ve İkizköy Çevre Komitesi, Muğla Milas ilçesi İkizköy’de dün Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Dağıtım AŞ, tarafından zeytin ağaçlarının sökülmesine ilişkin açıklama yaptı. Akbelen Ormanı’nda bulunan nöbet alanında yapılan açıklamada "Zeytin içi adalet" pankartı açıldı. Açıklamaya çevre ilçelerden çok sayıda yurttaş katılarak destek verdi. Ortak açıklamayı KARDOK adına Nejla Işık ve İkizköy Çevre Komitesi adına ise Deniz Gümüşel okudu.
 
Yıllardır üstüne titredikleri ağaçlarının köklerinden sökülüp atıldığı belirtilen açıklamada olay şöyle anlattı: "Alana bizden önce gelmiş şirketin özel güvenlik güçleri ile bizimle aynı anda gelen jandarma katledilen zeytinliğe yaklaşmamıza önce izin vermediler. Biz haklı savunma eylemimizi yaparken, bize desteğe gelen dostlarımızı alana almamak için özel güvenlik şefi ve personeli hiçbir şekilde hakları ve hadleri olmadığı halde kaba güç uygulayarak, arkadaşlarımızı hırpalayarak, coplayarak alana sokmamaya çalıştı. Bu şiddet gösterisine müdahale eden dostlarımız Volkan Çetin ve Nuri Alkoç ise yerlere yatırılarak ters kelepçelendi ve haklarında hiç işlem yapılmadan saatlerde Jandarma arabasında tutuldu."

AĞAÇLAR GERİ DİKİLECEK

Eylemlerinin şirket alandan çekilene ve gözaltına alınanların serbest bırakılana kadar sürdüğü aktarılan açıklamada, "YK Enerji Genel Müdürü de dahil olmak üzere tüm personeli iş makinelerini de alıp gittiler. Geride yaşamdan koparılmış asırlık 17 zeytin ağacı bıraktılar. Gece boyunca zeytinlik alandaki nöbetimiz sürdü. Dün gece yarısından önce de maden yönetmeliğindeki değişikliğin iptali için İkizköy Kardok Derneği olarak açtığımız dava kapsamında bir kez daha Danıştay’dan ‘Acele Yürütmenin Durdurulması’ talep ettik. Bu sabah şirketin bir ara elemanı bizi arayarak zeytinleri dikmeye götüreceklerini söyledi. Hiçbir yere götüremezsiniz, kopardığınız toprağına geri dikin dedik. Şu an alanda dün söküp bir kenara attıkları ağaçları tekrar dikmeye uğraşıyorlar" ifadeleri yer aldı.

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’

YK Enerjinin ne yaparsa yapsın doğaya ve yaşama karşı işlediği suçun üstünü örtemeyeceği belirtilen açıklamada; "Mülki idarenin başındaki Milas Kaymakamına ve Muğla Valisine sesleniyoruz. Bize bir gözdağı gibi Akbelen Ormanı davamızın olduğu sabah yürürlüğe sokulan yönetmelik kanuna ve anayasaya aykırıdır. Uygulamasını durdurun! Şirketlerin pervasızca doğa katliamı yaparak kârlarına kâr katmasına hizmet etmek dışında bir işlevi olmayan kanun ve yönetmelikler çıkarmaktan, bunu kolluk güçlerinin zoruyla uygulamaya koymaktan vazgeçin. Bir avuç zengin daha zengin olacak diye kadim zeytinlikleri, zeytin ağaçlarını, ormanlarımızı, vadilerimizi, denizlerimizi talana açtığınız yeter. Ne zeytinliklerimizi ne Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz" diye belirtildi. (MA)

Öne Çıkanlar