ABD'de son bin 200 yılın en büyük kuraklığı: 2022'de de sürecek

ABD'de son bin 200 yılın en büyük kuraklığı: 2022'de de sürecek
Nature Climate Change dergisinde yayımlanan çalışmada, 2021'deki şiddetli kuraklığın olağan dışı olduğu ve ölçümlerin bu ağır kuraklık durumunun 2022’de de süreceğini gösterdiği belirtildi.

Foto: Bloomberg / ABD’nin batısındaki California eyaletindeki Oroville Gölü’nde kurumuş bir göl yatağı


2021'de Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkede kendisini hissettiren şiddetli kuraklığın, ABD'nin batısında da son 1200 yılın en büyük kuraklığı olarak kayda geçtiği belirtildi.

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan çalışmada, 2000-2021 yıllarında ABD’nin batısında son 1200 yıldaki en kurak dönemi olduğu belirtilerek, geçen yılki kuraklığın şiddetinin olağan dışı olduğu ve ölçümlerin bu ağır kuraklık durumunun 2022’de de devam edeceğini gösterdiği ifade edildi. Çalışmada, insan kaynaklı iklim krizinin mega kuraklığı yüzde 72 daha kötüleştirdiği bilgisi verildi.

‘DURUM HİÇ İYİ DEĞİL’

CNN'in haberine göre batıdaki Los Angeles kentine, Aralık 2021'de metrekareye sadece 25 santimetre yağış düşmesine rağmen ocak ayında 1 santimetre bile düşmediği ifade edilen çalışmada, bunun kentin en kurak 8. ocak ayı olduğu, şubat ayının yarısında da durumun hiç iç açıcı olmadığı vurgulandı.

PROF. DR. FELDMAN: DAHA UZUN KURAKLIK DÖNEMLERİ KAPIDA

California Üniversitesinden Profesör David Feldman, çok sayıda bilim insanın gelecekte daha uzun ve kurak dönemler yaşanacağı tahmininde bulunduğunu dile getirdi. Feldman, bu dönemleri aşırı yoğun fırtınaların takip edeceğini söyledi.

ÇALIŞMANIN BAŞYAZARI PROF. WİLLİAMS: YAĞMUR VE KARIN GELİŞİ UZUN YILLAR ALACAK

Çalışmanın baş yazarı Profesör Park Williams da bu büyük kuraklığı ortalamanın üzerinde yağmur ve karlı bir dönemin takip etmesinin yıllar alacağını hatırlattı.

Öne Çıkanlar