İletişim Yayınları'ndan yeni kitaplar

İletişim Yayınları'ndan yeni kitaplar
İletişim Yayınları’nın Kimsesizler Cumhuriyeti, Mücadeleciler, Geleneksel Alevilik Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine, Kratylos ve Stalin - İktidar Paradoksları kitapları yayınlandı.

İletişim Yayınları’nın yeni kitapları raflardaki yerini aldı. Haberlerinin yanı sıra kitaplarıyla da ilgi toplayan gazeteci-yazar İsmail Saymaz’ın yeni kitabı Kimsesizler Cumhuriyeti’ni okurlarla buluşturan İletişim Yayınları’nın kitapları arasında Ekin Kadir Selçuk’un Mücadeleciler, Rıza Yıldırım’ın Geleneksel Alevilik -İnanç İbadet Kurumlar Toplumsal Yapı Kolektif Bellek, Wilhelm Schmid’in Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine, Platon’un Kratylos ve Stephen Kotkin’in üç ciltlik Stalin biyografisinin ilk cildi Stalin - İktidar Paradoksları kitapları da var.

İsmail Saymaz, Kimsesizler Cumhuriyeti kitabında tarikat ve cemaatlere ait kaçak eğitim kurumlarında yaşanan ihmalleri ve çocuklara yönelik istismarları inceleyerek yoksul aile çocuklarının dramını gözler önüne seriyor. Bu çalışma, aynı zamanda bu kaçak kuruluşların varlığını normalleştirmek için yapılanları da bir bir ortaya döküyor.

Ekin Kadir Selçuk’un Mücadeleciler – Mücadele Birliği (1964-1980) başlıklı çalışması ülkücüler ve İslâmcılar kadar tanınmasa da Türkiye sağının öne çıkan hareketleri arasında yer alan Mücadeleciler’i tüm yönleriyle incelerken, bu hareketin içinden yetişmiş isimlerin sonraki yıllarda Adalet Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nde geldikleri konumlarını da gösteriyor. Kitap, Türkiye sağının önemli bir hareketinin tarihsel seyrini ve etkilerini merak edenler için temel bir başvuru kaynağı olacak intelikte

Daha önce Aleviliğin Doğuşu başlıklı araştırmasını yayımlayan İletişim Yayınları, Rıza Yıldırım’ın bu kez Geleneksel Alevilik -İnanç İbadet Kurumlar Toplumsal Yapı Kolektif Bellek adlı kitabını yayımlıyor. Tokat-Amasya-Sivas-Çorum bölgesinde 670 Alevi köyünde dört yüzü aşkın dede, baba, âşık ve anayla yaptığı mülakatlara dayandırdığı bu çalışmasında Yıldırım, Aleviliğin unutulmak üzere olan "geleneksel" katmanını inceliyor.

On sekiz dile çevrilen kitaplarının dünya çapındaki satışı bir milyona yaklaşan felsefeci Wilhelm Schmid’in Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine adlı kitabı da İletişim Yayınları arasında yayımlandı. Schmid, "Doğru hediye nasıl seçilir?"den "Hediye beğenilmezse ne olur?"a, cömertlik ve hediye vermek arasındaki ilişkiden hediyenin aşk ilişkilerindeki yerine uzanan bir alanda "hediye" kavramı üzerine düşünüyor. Kitap, Tanıl Bora’nın çevirisiyle raflardaki yerini aldı.

İletişim Yayınları, siyaset felsefesi klasiklerini yayımlamaya Platon’un Kratylos’u ile devam ediyor. Platon, "adların doğruluğu" üzerine yaşanan tartışmadan yola çıkarak "dil" üzerine düşündüğü bu kitabında Kratylos’un dil anlayışı eleştirirken, dilin hem bilgi hem de varlıkla kurduğu ilişki üzerine düşünmenin kapılarını açıyor.

Stephen Kotkin’in üç ciltlik Stalin biyografisinin ilk cildi Stalin - İktidar Paradoksları adlı kitabı da İletişim Yayınları’ndan çıktı. Stalin’in yoksul çocukluk yıllarını, gençlik dönemini ve Sovyetler’in ilk on yılında bir lider olarak öne çıkış aşamalarını anlatan bu kitap, Sibirya sürgününden hapishane günlerine de uzanan geniş bir zaman dilimde okurları "genç Stalin"le tanıştırıyor. Stalin üzerine kaleme alınmış en kapsamlı biyograf. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Öne Çıkanlar