İlk Ermeni müzesi kuruldu: Musadağ Müzesi

İlk Ermeni müzesi kuruldu: Musadağ Müzesi
Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Ermeni köyü olan Vakıflı’da ilk Ermeni müzesi kuruldu. Müzede, Ermeni kültürünün yanı sıra farklı kültürler de tanıtılıyor.

Yüzlerce yıl Ermeni halkına ev sahipliği yapmış ve hala varlığını koruyan Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı köyü, özellikle kültürel özelliklerini bünyesinde barındırması ve yaşatmasıyla tanınıyor.

Musa Dağı eteklerindeki Hıdırbey Vadisi’nin doğal devamı niteliğinde, Akdeniz’i tepeden gören ve Yayladağı-Suriye sınırına 30 kilometre uzaklıkta bulunan Vakıflı köyü, özellikle kültürel özelliklerini hala bünyesinde barındırması ve yaşatmasıyla tanınıyor.

Ermeni kültürüne ait bir yaşamın sürdüğü köyde, Anadolu’da yaşamış tüm halkların kültürel esintilerinin olduğunu kaydeden Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar, yapılan Musadağ Müzesi’nin sadece Ermeni halkının kültürünü değil, Anadolu’daki tüm halkların kültüründen harmanlanmış bir yapıyı temsil ettiğini söyledi.

Bu topraklarda var edilen ortak bir kültür olduğuna dikkat çeken Çapar, birçok ülkenin bu tür değerlere ulaşmak adına yoğun çalışmalar yaptığını ama Türkiye’de kültüre ve tarihe dair birçok eserin ulaşılabilir olduğunu bunun değerinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

"KÜLTÜRÜ ANLATAN BİR KISA FİLM GİBİ"

Uzun süredir eşi Gazeteci Lora Çapar ile birlikte kültür müzesi projesini tamamlamak için çalıştıklarını belirten Cem Çapar, tamamı köy halkından gelen eşyalarla kurulan müzeyi; Vakıflı köyünün dilini, dinini, yemeklerini kısacası bu kültürü anlatan bir kısa filme benzettiğini belirtti: Bunun için köy halkına özel bir teşekkür gerekir. Neyse ki şimdi sona geldik. Coronavirus salgınından dolayı açılış yapmadık. Normalleşme sürecine girdiğimiz için artık müzemizi ziyaretçilere açmış bulunuyoruz. İleride de resmi açılışımızı yapacağız.

Musa Dağı Ermeni Müzesi'nde yöresel kıyafetler, tarihi eşyalar, takılar sergileniyor ve ekranlardan geleneklere ait görüntüler yayınlanıyor. (DHA)

Öne Çıkanlar