İlkokul çocuklarının eline kılıç kalkan verdiler

İlkokul çocuklarının eline kılıç kalkan verdiler
Eyyübiye’de bulunan bir ilkokulda, 'Sözlerin en güzeli Allah’ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed’in yoludur' hadisinin canlandırmasında öğrencilere kılıç ve kalkan verdiler.

Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesi kırsal (Kirkmaxara) Kırkmağara Mahallesi’nde bulunan ilkokul ve ortaokulda yapılan drama dersi tepki topladı. "Her güne drama ile bir hadis" etkinliği çerçevesinde Ramazan ayının 4’üncü gününde ilkokul 4’üncü sınıf öğrencileri, "Sözlerin en güzeli Allah’ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed’in (sav) yoludur" hadisini canlandırdı. Yaşları 9-11 arasında değişen 6 çocuk, 3’ü "kötü", 3’ü "iyi" rolde oynadı. Kötüyü oynayan çocukların gözlerine korsan bandı takıldı. Çocukların eline kılıç ve kalkan verilerek, birbiri ile "muharebeye" tutuşturuldu.

MA'dan Emrullah Acar'ın haberine göre, drama elinde üzerinde Arapça Allah ve Muhammed yazılı Kur’an bulunan bir kız çocuk ile muharebe yapan çocukların arasındaki sahneyle son buluyor. Görüntüler okulun sosyal medya hesabından paylaşıldıktan sonra ailelerin tepkisi üzerine paylaşım kaldırıldı. 

Görüntülerin çocuklar üzerinde yaratacağı hasarlara dikkat çeken Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Mahmut Binici, çocukların birbiriyle savaştırılmasına tepki gösterdi. Yapılan canlandırmanın pedagojik olarak yanlış olduğunu belirten Binici, "Çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyecek, gelecekte şiddete meyilli olacak yurttaş olmalarına katkı sağlayacak görüntüler izledik. Bu görüntüler yanlış olduğu için tepkiler üzerine okulun sosyal medya hesabından kaldırılmıştır" dedi. 

‘SAVAŞIN CANLANDIRILMASI YANLIŞ’

Çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek uygulamayı eleştiren Binici, "Okulların okul olmaktan çıkarılıp din merkezleri haline getirilmesine itirazımız var. Herkes dinini yaşama özgürlüğüne sahiptir, ancak okulların ‘gelecekte dindar nesil yetiştirme, belli kesimlerin arka bahçesine dönüştürülmesine’ tepkiliyiz. Yaşadığımız coğrafyada uzun yıllardır savaş, gözyaşı, sürgün, kent yakmaları var. Drama dersinde savaş canlandırılması yanlış. Neden bu eğitim anlayışını terk edip, dünyadaki bilimsel, laik eğitime denk düşen bir eğitim vermiyoruz? Şu an yaşanan kaotik durum eğitim sisteminin sonucu. Pedagojiyi esas almayan eğitim geleceğimize dair bize umut vermiyor. Bu bizi geriye götürüyor. İtirazımız bu noktada" ifadelerini kullandı. 

‘SAVAŞ DEĞİL BARIŞ’

Söz konusu canlandırmanın gelecekte çocuklar üzerinde "davranış bozukluğu, korku, kaygı, şiddeti pekiştiren, meşrulaştıran" bir etki yapacağını vurgulayan Binici, "Bizim çocuklara savaşı değil barışı öğretmemiz gerekir" dedi. Binici, devamında şunları dile getirdi: "Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) zorunlu din derslerine dair ‘yanlış’ olduğu noktasında kanaati var. Sadece bir dini anlayış üzerinden eğitim verilemez. Bu toplumda ayrışmaya neden olur. Geçmişten beri Eğitim Sen olarak buna karşı mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bu tür davranışları yapanları halkımıza şikayet etmeye devam edeceğiz. Drama derslerinde barışı, ayrıştırmayı değil ortak, tek değil çoğulcu bir anlayışı kutsayan eğitimler verilmesi herkes açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz."

Öne Çıkanlar