ILO'ya işçiler mi gidecek memurlar mı?

ILO'ya işçiler mi gidecek memurlar mı?
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün konferansına Türkiye'den hangi emek örgütünün gideceği tartışma konusu oldu.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 109. Konferansı’nda Türkiye'yi temsilen hangi emek örgütünün gideceği tartışma konusu oldu. AKP, Memur- Sen'i seçti. İşçi konfederasyonları, 'memur değil işçiler temsil etmeli' dedi. DİSK ise ortaklaşma sonucu sorunları die getirmenin doğru yöntem olduğunu savunuyor.

Bu yıl haziran ayında yapılması planlanan ILO'nun  109. Konferansı’nda Türkiye’deki çalışanları kimin temsil edeceği sorunu yaşanıyor. Memur-Sen bu yıl kendilerinin ILO’ya katılması gerektiğini savunuyor. Başta Türk-İş ve DİSK olmak üzere bazı konfederasyonlar ise buna karşı çıkıyor.  

Çalışma yaşamındaki sorunların ele alındığı ILO konferanslarında en fazla üyesi bulunan konfederasyon ülkeyi temsil ediyor. Bu bağlamda Türk-İş'in bugüne kadar temsil ettiği konferansta hükümet kendisine yakın olan Memur-Sen'i en fazla üyeye sahip olduğu gerekçesiyle temsil etmesi gerektiğini bildirdi.

İşçi konfedarasyonlarının itirazı üzerine ILO, bakanlığın tek taraflı belirleme yaptığı, diğer konfederasyonların taleplerinin alınmadığı gerekçesiyle eleştirildi. 

Genel Başkan Yardımcısı, Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK olarak uzlaşıdan yana olduklarını ve işçilerin katılmasını belirterek, "Biz ILO’da temsiliyetten önce orada ifade edilecek çalışma yaşamındaki konular, çözümler konusunda konfederasyonların bir araya gelip ortaklaşması, ILO’da gündem yapılması gereken konularla ilgili uzlaşı yakalanmasını önerdik" dedi. (Cumhuriyet)

 

Öne Çıkanlar