İmamoğlu'ndan Coronavirus toplantısı: Bir aydır 400'lü sayılarla defin yapıyoruz

İmamoğlu'ndan Coronavirus toplantısı: Bir aydır 400'lü sayılarla defin yapıyoruz
İstanbul'daki salgının seyrine ilişkin bilgi veren İmamoğlu, İBB Bilim Danışma Kurulu'nun en az iki haftalık 'tam kapanma' önerisini yineledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yaklaşık bir aydır 400'lü sayılarla defin yapıyoruz, bu hiç düşmedi" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte görev yapan 32 ilçe belediye başkanı ile Covid-19 gündemli toplantıda bir araya geldi. Haliç Kongre Merkezi Galata Salonu’nda, dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen toplantıda Bağcılar, Başakşehir, Maltepe ve Şile belediyeleri, başkan yardımcısı; Büyükçekmece ise meclis 1’nci başkanvekili düzeyinde temsil edildi. Toplantıya herhangi bir düzeyde katılım göstermeyen iki belediye ise, Pendik ve Bahçelievler oldu. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin’in, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün gibi Covid-19 tedavisi gördüğü öğrenildi.

İBB BİLİM KURULU'NDAN EN AZ İKİ HAFTALIK 'TAM KAPANMA' ÖNERİSİ

İBB Bilim Danışma Kurulu’nun Coronavirus'le etkin mücadele kapsamında 3 haftalık bir "tam kapanma" tavsiyesi olduğunu aktaran İmamoğlu, "Olmazsa iki haftanın da olumlu sonuçlar verebileceğinden bahsediliyor. Tam kapanmanın ekonomik karşılığını biliyoruz ama devletimizin, tüm kurumlarıyla bu ekonomik kaygıyı atlatabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

İstanbul’un pandemiyle ilgili çok sıkıntılı bir dönem geçirdiğini vurgulayan İmamoğlu, "Salgının tırmandığını, hastanelerimizin yoğun olduğunu, hastalarımızın yoğun bir şekilde tedavi gördüğünü, birçok hastamızın da evinde tedavi gördüğünü belki de en yakından takip edenler belediye başkanlarıdır" dedi.

'RAKAMLARDA AŞAĞIYA DÜŞÜŞ YOK'

Salgının yükselme eğilimine girdiği 15 Kasım’dan itibaren İBB olarak aldıkları önlemleri aktaran İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:

"O tarihten itibaren sosyal tesislerimizi, müzelerimizi, kültür merkezlerimizi kapatma kararı aldık. Hükümetimiz, 17 Kasım’da ilk kısıtlamalarını uyguladı. 2 Aralık’tan itibaren de ikinci kısıtlama kararlarını aldı. İBB Bilim Danışma Kurulu’muzun da belirttiği üzere, tam kapanmanın çare olacağını düşünüyorum. Kısmı önlemlerin süreci uzatacağını ve netice vermeyeceğini düşünüyorum. Bugün, şu saate kadar 437 definimiz var; 204’ü salgın hastalıktan. Yaklaşık bir aydır 400’lü rakamlarla defin yapıyoruz; bu hiç düşmedi. Kısıtlamalarda üçüncü haftaya girdik. Bir miktar esneme oluyor rakamlarda ama aşağıya düşüş yok. Bunun yeterli olmadığını net olarak söylemek lazım. Danışma Kurulu’muz, bugün yaptığı toplantıda da tam kapanmayı şart koşuyor. 3 hafta öneriyorlar; olmazsa iki haftanın da olumlu sonuçlar verebileceğinden bahsediliyor. Tam kapanmanın ekonomik karşılığını biliyoruz. Ama hep beraber, devletimizin tüm kurumlarıyla bu ekonomik kaygıyı atlatabileceğini düşünüyorum. Sağlık Bakanı’mız ve diğer belediyelerden edindiğim bilgiler doğrultusunda salgın sürecinde İstanbul’u konuşurken, son 2 haftadır Türkiye’nin her bölgesini konuşur haldeyiz."

'OTOBÜSLER AZALTILMADI'

Pandemi sürecinde, İstanbul’un en önemli sorunlarından biri olan ulaşımın da sahada konuşulan bir konu olduğunu aktaran İmamoğlu, İETT otobüsleri ve metrobüs araçlarının tam kapasite ile hizmet verdiğini, geçmiş yılların rakamlarıyla karşılaştırma yaparak örneklendirdi. Pandemi nedeniyle düşen yolcu ve sefer sayılarına rağmen, tam kapasite ile hizmet verdiklerini detaylı rakamlar paylaşarak dile getiren İmamoğlu, "Biliyorsunuz, özel halk otobüsleri ile ilgili bence tarihi bir karar verdik Büyükşehir Meclisi ile birlikte. Sistemi, artık tek sisteme taşıdık. Her birisi artık İBB’nin İETT otobüsüne, tek renge bürünecek. İnşallah Nisan ayına kadar bunu tamamlamak istiyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren, yoğunluğu azalan herhangi bir hattaki otobüsleri, uygun bir miktarda yoğun hatta kaydırma şansımız olacak. Yani sistemi tümüyle biz yönetiyor olacağız" dedi.

Öne Çıkanlar