IMF'den küresel resesyon uyarısı: Son 50 yılın en kötüsü...

IMF'den küresel resesyon uyarısı: Son 50 yılın en kötüsü...
IMF, dünyanın son 50 yılın en kötü ekonomik resesyonunun eşiğine gelebileceği uyarısı yaptı. IMF, Türkiye için bu yıl yüzde 4 büyüme tahmininde bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel büyüme tahminlerini düşürerek, yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşından kaynaklanan risklerin kontrol altına alınmaması hâlinde dünya ekonomisinin resesyonun eşiğine gelebileceği uyarısında bulundu.

IMF, son Dünya Ekonomik Görünümü raporunu bugün yayımladı. Kurum bugün yayımladığı raporda küresel reel gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesine ilişkin tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 3,2’ye düşürdü. IMF’nin 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 3,6’dan yüzde 2,9’a indirildi.

Koronavirüs salgınının 2020’de küresel ekonomiyi yüzde 3,1 daraltmasının ardından küresel büyüme 2021’de baz etkisiyle yüzde 6,1 olarak kaydedilmişti.

ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Büyüme tahminlerini düşüren IMF enflasyon tahminlerini ise yükseltti. Kurum, gelişmiş ekonomilerde 2022’de 12 aylık ortalama enflasyonunun 6,6 olabileceğini öngördü. Önceki tahmin yüzde 5,7 seviyesindeydi. Gelişmekte olan ülkelerde ise enflasyonun 2022’de ortalama yüzde 9,5 olacağını belirtti. Önceki tahmin yüzde 8,7 düzeyinde gerçekleşmişti.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan IMF Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas yaptığı açıklamada, "Görünüm Nisan ayından bu yana önemli ölçüde puslandı. Dünya, son yaşanandan sadece iki yıl sonra küresel bir resesyonun eşiğinde olabilir" dedi.

IMF 2020 pandemi durgunluğu da dahil olmak üzere küresel büyümenin 1970’den bu yana yalnızca beş kez yüzde 2’nin altında gerçekleştiğini söyledi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE İLİŞKİN BÜYÜME TAHMİNLERİ

Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerinin de açıklandığı raporda, bu yıl için yüzde 4, gelecek yıl için yüzde 3,5 denildi. IMF'nin nisan ayında yayımladığı tahminlerinde, Türk ekonomisinin 2022'de yüzde 2,7 ve 2023'te yüzde 3 büyüyeceğini öngörmüştü.

Küresel ekonomik büyüme tahminlerinde ise düşüşe gidilen raporda, küresel ekonominin bu yıl 3,2, gelecek yıl yüzde 2,9 büyümesinin beklendiği bildirildi. IMF, nisan ayında yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2022 ve 2023'te yüzde 3,6 büyüyeceğini tahmin etmişti.

DOĞAL GAZ AKIŞI KESİLİRSE EKONOMİLER RESESYONA GİRER

IMF ayrıca Rusya’nın 2022’te yüzde 6, 2023’te ise yüzde 3,5 küçüleceği tahmininde bulunurken Ukrayna ekonomisinin savaş nedeniyle yaklaşık yüzde 45 küçüleceği öngörüsünde bulundu. Kurum Çin’in büyüme tahminini ise yüzde 4,4’ten yüzde 3,3’e çekti.

IMF Rusya’nın Avrupa’ya yönelik doğalgaz arzını durdurduğu alternatif senaryoya ilişkin de tahminlerini paylaştı. Böyle bir senaryoda küresel büyümenin 2022’de yüzde 2 olacağı, 2023’te ise Avrupa ve ABD’nin yüzde 0’lık büyüme kaydedeceğini belirtti

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar