IMF'den virüs kredisi: Mısır 2,8 milyar dolar aldı, Lübnan görüşmelere başlıyor

IMF'den virüs kredisi: Mısır 2,8 milyar dolar aldı, Lübnan görüşmelere başlıyor
IMF'nin koronavirüs nedeniyle oluşturduğu finansman programından Mısır'a 2,8 milyar dolarlık kredi onay aldı, Lübnan ise çarşamba günü resmi görüşmelere başlayacak.

IMF'nin koronavirüs salgını nedeniyle oluşturduğu finansman programından ülkeler yararlanmaya başladı. IMF, Mısır'a 2,8 milyar dolarlık kredi verilmesini onayladı. Goldman Sachs'a göre, Mısır'ın 10 milyar dolarlık finansmana ihtiyacı var. IMF, geçen yıl da Mısır'a 12 milyar dolarlık kredi vermişti.

Lübnan da, çarşamba günü IMF ile detaylı görüşmelere başlayacak. 

IMF, koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik zorluklar yaşayan ülkelerden Mısır’a, 2,77 milyar dolarlık acil finansmana onay verdi. Geçen ay IMF’ye başvurmuş ve acil finansmanın yanı sıra bir stand-by anlaşması istemişti.

IMF tarafından yapılan açıklamada, "Mısır, Covid-19 şoku öncesinde büyük dış ve iç dengesizliklerini düzeltmek üzere IMF tarafından desteklenen başarılı bir ekonomik reform programı uygulayarak dikkate değer bir toparlanmaya imza atmıştı. Pandemi ve küresel şok, eğer çözülmezse Mısır’ın zorlukla elde ettiği makro ekonomik istikrarı olumsuz etkileyebilecek ani ve ciddi bir ekonomik bozulmaya neden oldu" ifadelerine yer verildi.

2,77 milyar dolarlık finansmanın Mısır’ın uluslararası rezervlerindeki düşüşü sınırlayacağını, salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amaçlı ve geçici bütçe harcamalarını finanse edeceğini belirten IMF, ülkenin hızla ek finansmana ihtiyacı olduğuna da işaret etti.

Öte yandan, hükümete yakın kaynakların yaptığı açıklamaya göre krizle mücadele edebilmek için finansal
yardım isteyen Lübnan, IMF ile detaylı görüşmelere başlayacak. Ülkenin istikrarına 1975-90 iç savaşından bu yana en büyük tehdidi oluşturan bir krizle boğuşan Lübnan 1 Mayıs'ta resmi olarak IMF'den yardım istemişti.

Hükümete yakın bir kaynağın açıklamasına göre, taraflar pazartesi günü Maliye Bakanı Ghazi Wazni'ninde katıldığı bir ön görüşme yaptı. Çarşamba günü video konferans olarak düzenlenecek görüşmelere Başbakanlık ofisinden, merkez bankasından ve Cumhurbaşkanlığından yetkililer katılacak.

Lübnan'ın al-Joumhouria gazetesi kaynaklara dayandırdığı haberde görüşmelerin pazartesi başladığını bildirdi. Maliye Bakanlığı yetkilisi ise habere ilişkin bir açıklama yapmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar