İmralı Cezaevi'nde Öcalan ve diğer 3 isme yeni disiplin cezası

İmralı Cezaevi'nde Öcalan ve diğer 3 isme yeni disiplin cezası
'Disiplin cezası alan müvekkillerimiz sadece aileleriyle görüşemiyor avukat görüşmesini bağlayan cezalar değil.'

İmralı Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş hakkında 21 Ekim’de yeni bir disiplin cezası kararı alındığı ortaya çıktı.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ve aynı cezaevine kalan kalan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’la yapılmak istenen avukat ve aile görüşlerine yönelik engelleme devam ediyor. Müvekkilleri Öcalan ile 8 yıl aradan sonra hükümetin yenilenen İstanbul seçimlerini kazanma hesabıyla 2 Mayıs, 22 Mayıs, 12 Haziran, 18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde beş görüşme gerçekleştiren avukatlarının o günden bu yana yaptıkları tüm görüşme yanıt bile verilmedi.

Öcalan gibi çözüm süreci döneminde İmralı'ya "sekreterya" olarak götürülen Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım da aileleriyle 2015 yılından bu yana sadece 5 Haziran ve 12 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşme yapmıştı.

O tarihten bu yana ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapıkları tüm başvurular "5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda" yer alan "Hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamaları" gerekçe göstererek reddediyordu.

YENİ BİR DİSİPLİN CEZASI

Öcalan ile diğer 3 isim hakkında 21 Ekim’de yeni bir disiplin cezası kararı alındığı ortaya çıktı.

İmralı’daki tutukluların müdafiliğini yürüten Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Öcalan ve diğer isimler hakkında cezaevi idaresince 10 Temmuz’da disiplin cezası verildiğini, bu cezası bitmesinin ardından 21 Ekim tarihinde yeni bir disiplin cezasının daha verildiği bilgisini paylaştı.

Bilmez, idarenin verdiği bu disiplin cezasına Öcalan hariç diğer tutukluların itiraz ettiğini ifade etti.

Bilmez, "Sayın Öcalan bu disiplin cezalarının siyasi bir tavır olduğunu düşündüğü için o da siyasi bir tavır takınarak bu cezalara itiraz etmiyor. Sayın Öcalan hakkında verilen ceza onaylanıyor ancak diğer müvekkillerimiz itiraz ettiği için onların hukuki süreci devam ediyor" dedi.

AV. BİLMEZ: BİZDEN GİZLENİYOR

Verilen bu son disiplin cezasını 29 Kasım’da öğrendiklerini dile getiren Bilmez, öğrendikten sonra ise Öcalan ve diğer müvekkilleri için itirazda bulunduklarını, ancak yaptıkları itirazın ret edildiğini söyledi. Uzun zamandan beridir Öcalan ve diğer müvekkillerine verilen disiplin cezalarının kendilerinden bilinçli bir şekilde gizlendiğini vurgulayan Bilmez, bu yüzden içeriğini göremediklerini kaydetti.

Ailelere verilen disiplin cezalarına ilişkin de yine kendilerine herhangi bir tutanağın tebliğ edilmediğini aktaran Bilmez, bu yüzden verilen bu tür disiplin cezalarından haberdar olmadıklarını belirtti. Bilmez, aile görüşü başvuru yaptıklarında bu tür disiplin cezalarından haberdar olduklarını, bu zaman zarfında itiraz süresinin de dolmuş olmasından ötürü itiraz edemediklerini vurguladı.

‘AVUKAT GÖRÜŞÜNÜ ENGELLEMİYOR’

Aileler için verilen disiplin cezalarının avukat görüşünü engellemediğini hatırlatan Bilmez, "Disiplin cezası alan müvekkillerimiz sadece aileleriyle görüşemiyor avukat görüşmesini bağlayan cezalar değil" dedi.

Normal şartlarda Türkiye’de bulunan her cezaevinde kalan tutukluların hafta ayda 3 kere kapalı görüş 1 kerede açık görüş hakları olduğunu vurgulayan Bilmez, bir yakını  cezaevinde olan her ailenin kimseden izin almadan bu yakınlarıyla görüşebildiğini ancak bu yasanın PKK Lideri Öcalan Türkiye’ye teslim edildiği dönemden bu yana İmralı için uygulanmadığını belirtti. (Mezopotamya Ajansı)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar