'İnek Bayramı' provokasyonu

'İnek Bayramı' provokasyonu
Mülkiye'nin geleneksel bayramına günler kala yandaş yazarlar, geçen yıllara ilişkin bir videoyu paylaşıma sokarak fakülteyi hedef haline getirdi.

ANKARA- Mülkiye’de geleneksel olarak kutlanan İnek Bayramı’na günler kala, Hükümet yanlısı köşe yazarları geçen yıllara ilişkin bir videoyu sosyal paylaşım sitelerinde dolaşıma sokarak; fakülteyi hedef haline getirdi. Videoda, Osmanlı’dan günümüze kadar ayakta duran tek fakülte olan Mülkiye’nin geçmişine tiyatral bir şekilde atıfta bulunmak için çekilen ve İnek Duası olarak adlandırılan "besmele"; İslam’a ve Müslümanlara hakaret olarak lanse edildi. 

Mülkiye’de her yıl geleneksel olarak kutlanan İnek Bayramı’na yönelik önce Dekanlık tarafından sınırlandırmalar getirildi; şimdi de sosyal medyada linç kampanyasının hedefine konuldu. 

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde geleneksel olarak kutlanan İnek Bayramı’nın bu yıl 4-5 Mayıs öncesi kutlanması kararlaştırılmıştı. Kutlama hazıklıkları sürerken, SBF Dekanlığı bir duyuru yayınladı ve uzun yıllardır halka açık olarak kutlanan Geleneksel İnek Bayramı’na Cebeci Kampüsündeki öğrenciler, öğretim elemanları ve çalışanlar dışında kimsenin alınmayacağını duyurdu. Dekanlığın, öğretim elemanlarına gönderdiği yasağın gerekçesi ise güvenlik önlemleri olarak açıklandı. Ancak yasağın hedefinde Kanun Hükmünde Kararnamelerle okuldan atılan akademisyenler yer aldığı yorumları yapıldı. 

Bu tartışmalar sürerken, dün akşam saatlerinde sosyal medyaya konulan bir video; kamuoyunun dikkatini İnek Bayramı’na çekti. Söz konusu videoda, bir öğrenci Bayramın açılışını besmele çekerek yapıyor. 

İnek Bayramı’nın açılışı geleneksel olarak "İnek Duası" olarak adlandırılan Dua ile başlıyor. Mülkiye’nin Osmanlı’dan günümüze kadar ayakta kalan tek fakülte olduğuna dikkat çeken öğrenciler, geçmişe yönelik tiyatral bir atıfta bulunarak, Bayramı "besmele" ile açıyorlar. Açılışı da genellikle tiyatro öğrencileri yapıyorlar. 
Gece geç saatlerde konulan video da geçen yıl gerçekleştirilen inek duasına ait görüntüler.  

Fatih Tezcan, videoyu "Burası Ankara Üni SBF yani Mülkiye. Kur’anı Kerim’le alenen dalga geçiliyor. Bu videoyu saklayın. ‘Erdoğan kutuplaştırıyor’ diyen olursa…" diye yazdı. Fethullah Gülen’e yazdığı şiirle gündeme gelen şimdilerde de Yeni Şafak’ta köşe yazan Hilal Kaplan da videoyu "Ankara Üniversitesi SBF’de İnek Bayramı kutlamaları adı altında İslam dinine ve Müslümanlara hakaret edildi" diye paylaştı. 

Bu paylaşımlarla başlayan ve Ankara SBF’de İslam’a Hakaret başlığıyla twitter’da sosyal linç kampanyası başlatıldı. Yüzlerce kullanıcı, küfür ve hakaretlerle SBF’de İslam’a ve Müslümanlığa hakaret edildiğini öne sürerek, İnek Bayramı’nı hedefe koydu. 

Öğrenciler ve öğretim üyeleri şaşkın. Zira İnek Bayramı her yıl geleneksel olarak bu küçük tiyatro ile açılıyor ardından her bölüm kendi fermanlarını okuyarak, okul yönetimine ilişkin eleştirilerini aktarıyordu. 

100’e yakın barış akademisyeninin Kanun Hükmünde Kararnamelerle Fakülte ile ilişiğinin kesildiği Mülkiye’de şimdi de bu yolla İnek Bayramı’nın engellenmeye çalışılması dikkat çekti. 

Öne Çıkanlar