İnfaz yasasının mimarı AKP'li Özkaya: Gazetecinin işleyebileceği en önemli suç cumhurbaşkanına hakaret

İnfaz yasasının mimarı AKP'li Özkaya: Gazetecinin işleyebileceği en önemli suç cumhurbaşkanına hakaret
Gazeteci ve siyasi tutukluların dahil edilmediği cezaevi tahliyelerine seslenen AKP’li Özkaya, ‘Devlet size iyilik yaptı, iyi değerlendirin’ dedi.

İnfaz düzenlemesinin mimarlarından AKP’li Ali Özkaya, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında adli suçlular tahliye edilip evlerine yollanırken gazetecilerin neden bırakılmadığına ilişkin açıklama yaptı.

"Toplam tutuklu, hükümlü gazeteci sayısı 202 kişi. Bunun yüzde 70-75'i Fetö ve PKK" şeklinde konuşan AKP’li Özkaya "Efendim ‘gazeteci nasıl tutuklu olabilir, infazda indirim niye gazetecilere yok’ deniliyor. Gazetecinin suç işleme özgürlüğü yok" ifadelerini kullandı.

'GAZETECİ RÜŞVETİ YAZDIĞINDA HAKARET SUÇU OLABİLİR'

"Gazetecinin işleyebileceği en önemli suç nedir? Hakaret suçudur. Cumhurbaşkanına hakaret, TBMM'yi aşağılama… Bunların hepsi yasada var, yararlanacak" diyen Özkaya, yolsuzlukları ve suçları yazan gazetecilerin neden içeride olduğuna ve cinsel suç işleyenler tahliye edilirken basın mensuplarının neden bırakılmadığına ilişkin eleştirilere şöyle yanıt verdi:

"Deniyor ki ‘Tecavüzcü gidiyor, cinsel suç işleyen çıkıyor, rüşvet alan memuru tahliye ediyorsunuz, rüşveti yazan gazeteci içeride kalıyor.' Böyle bir şey asla söz konusu değil. Rüşvet ve zimmetten yatan toplam 240 civarı, 300 bin kişi içinde. Bunlardan da koşullu salıvermeden yararlanan sınırlı.

Bir gazeteci rüşvet aldığı diye birini yazdığında, bu diyelim ki hakaret, iftira suçu olabilir. Tahliye olan 90 bin kişi dikkatli olsun."

GAZETECİLERİ VE SİYASİ TUTUKLULARI DAHİL ETMEDİLER, ADLİ SUÇLULARA DAİR İSE 'EN SUÇLUYU KİŞİYİ BİLE KAZISAN ALTINDAN İNSAN ÇIKAR' DEDİ

Düzenlemeye dair Sözcü’den Veli Toprak’a konuşan AKP’li Özkaya'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"-İnfaz hukukun amacı kişinin ıslahı, iyileştirilmesi ve tekrar vatana, millete kazandırılmasıdır. Suç kötüdür, iyi suç yoktur. Toplumun, hukuk düzeninin meşru görmediği fiilin cezalandırılmasıdır.

-Biz, toplumun en ağır gördüğü, kırmızı çizgisiyle ilgili bir kategori yaptık. Kimsenin suçunu affetmedik. En suçlu kişinin bile kazısan altından insan çıkar.

-Diyelim ki 10 yıl koşullu salıvermesi vardı. 2 yıllık yeni suçtan ceza aldı, birinci suçtan 2.2 olmak üzere 4 yılını yatacak. 6 yıllık ceza alacak suç işlerse 12 yıl olacağı için birinci suçtan 10 yıl yatacak, ikinci kere mükerrer yani üçüncü suçu işlerse artık hiçbir koşullu salıvermeden yararlanamaz.

-Adam öldürmenin süreli halleri 1/2'ye inecek olunca Cumhurbaşkanımız, canavarca işlenen suçlar ve kadınlara yönelik suçlarda hassas olduğu için ‘bunları da ayıralım' dedi. Böylece adam öldürmeyi mevcut yerinde tuttuk.

-MİT Kanunu'nda ise mevcut durum 3/2 idi, onu aynı tuttuk. Daha aşağı indirmedik. Sonra salgın geldi. Bakanlığımız açık cezaevindeki tutukluların kanunla izinli sayılmasını, pandemi devam ederse 3 defa daha izin verilmesi konusunda yetki verdik. Kanun ihtiyaç olursa Meclis çözer."

TAHLİYE OLANLARA SESLENDİ: DEVLET SİZE LÜTUF YAPTI, İYİ DEĞERLENDİRİN

"Devlet size; ailenize, topluma iyi insan olmanız için bir atifet (lüfut/iyilik) sundu. Bunu iyi değerlendirsinler, yanlışa tekrar dönmesinler."

Öne Çıkanlar