İngiltere: Maymun çiçeği hastalığı insandan insana bulaşıyor

İngiltere: Maymun çiçeği hastalığı insandan insana bulaşıyor
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, ülkedeki maymun çiçeği vakalarının Afrika ülkelerine seyahat edilmeden 'insandan insana bulaşan ilk tür' olduğunu duyurdu.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), tüm dünyada yeni bir pandemi endişesine yol açan maymun çiçeği hastalığıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. UKHSA, maymun çiçeği hastalığının ülkede sanılanın aksine insandan insana bulaştığını açıkladı.

Batı ve Orta Afrika'da endemik olan ve genellikle hafif seyreden bu viral hastalığın yakın temas yoluyla yayıldığı biliniyor. Mayıs ayı başına kadar vakalar Afrika dışında nadiren görülüyor ve genellikle hastalığın endemik olduğu ülkelere yapılan seyahatlerle ilişkilendiriliyordu.

Euronews'in aktardığı habere göre UKHSA ise salgının bu ülkelere seyahat edilmeden "insandan insana bulaşan ilk tür" olduğunu belirtti.

Ajans, İngiltere'deki 132 vakanın 111'inin eşcinsel ve biseksüel erkekler olduğunu duyurdu. Kadınlarda ise sadece iki vakaya rastlandığı kaydedildi. 

Maymun çiçeği tipik olarak grip benzeri semptomlara ve genellikle haftalar içinde kendiliğinden iyileşen irin dolu cilt lezyonlarına neden oluyor. Enfekte olanların çok küçük bir kısmı hayatını kaybediyor. Afrika dışında başta Avrupa olmak üzere hastalığın endemik olmayan bölgelerde neden yayılmaya başladığı henüz bilinmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, şu ana kadar Afrika dışındaki 30 ülkede 550'den fazla vakanın rapor edildiğini duyurdu.

Öne Çıkanlar