İngiltere Sağlık Bakanı: Covid-19 vakaları kışın günde 100 bini geçebilir

İngiltere Sağlık Bakanı: Covid-19 vakaları kışın günde 100 bini geçebilir
Sajid Javid, sağlık sektörünün uyarılarına rağmen şu an için herhangi bir tedbir ya da kısıtlama gereği duymadıklarını belirtti.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, Covid-19 vakalarının günlük 100 bini bulabileceğini açıkladı. Ancak, sağlık sektörünün uyarılarına rağmen şu an için herhangi bir tedbir ya da kısıtlama gereği duymadıklarını da belirtti.. 

Hükümetin bir aylık bir aradan sonra düzenlediği ilk koronavirüs basın toplantısında konuşan İngiliz bakan verileri yakından takip ettiklerini söyledi.

Sonbahar-kış ayları için hazırladıkları önlemleri içeren B planını uygulamaya koymayacaklarını açıklayan Javid "Ancak uyanık ve her türlü duruma karşı hazırlıklı olmaya devam ederken bir taraftan da virüsle mücadele edebilmek için hayati savunmamızı güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Ülkedeki sağlık sisteminin övgüye değer bir performans sergilediğini belirten bakan sistemin ağır bir baskı hissettiğini kabul etmesine rağmen bu baskının sürdürülemez olduğuna dair iddiaları reddetti ve sistemin çökmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

Yaklaşan kış mevsiminin pandemiden kurtulmaya karşı en büyük tehdidi oluşturduğunu belirten Javid, günlük vaka sayısını 100 bini bulabileceğini dile getirdi.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDEN UYARI

Euronews'in aktardığı habere göre Javid’in ülkedeki sağlık sektörünü temsil eden Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) Konfederasyonu'nun uyarısına rağmen önlem almaya gerek olmadığını bildirmesi ise tepki çekti.

Kış aylarına yaklaşırken Covid-19 vakalarının hızla yükselmeye başladığı bir dönemde sağlık çalışanlarının salgın nedeniyle hastaneye yatan vaka sayısında endişe verici bir artış gözlemlediğini belirten konfederasyon, hükümetin halkın sağlığını korumak ve hastanelerin kış aylarında baskı altında kalmaması için "gecikmeden" gerekli önlemleri yeniden uygulaması uyarısında bulunmuştu.

İNGİLTERE’DE SALGINDA SON DURUM

Halkın koronavirüsle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini belirten İngiltere Başbakanı Boris Johnson "Özgürlük Günü" olarak ilan edilen 19 Temmuz’dan itibaren Covid-19'a karşı uygulanan maske ve sosyal mesafe kuralları gibi birçok önlemi kaldırmıştı.

İngiltere'de haftalık yeni vaka ortalaması 45 bini geçerken, can kaybı da 136 olarak açıklandı.

Yeni vakalarda haftalık ortalamanın 34 bin olduğu ağustos ayıyla kıyasla büyük bir artış gözlenen ülkede salgının başından bu yana 8 buçuk milyon kişi Covid-19'a yakalandı, toplam can kaybı da 140 bine yaklaştı. John Hopkins Üniversitesi'nin rakamlarına göre İngiltere en fazla Covid-19 kaynaklı can kaybının yaşandığı ülkelerin başında geliyor.

DELTA PLUS ENDİŞE YARATIYOR

Öte yandan İngiltere'de bulaşıcı Delta varyantının yeni bir mutasyonunun görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar temmuz ayında tespit edilen ve Delta Plus olarak adlandırılan bu mutasyona ait vaka sayında artış görüldüğünü ve henüz mutasyonun daha bulaşıcı, ölümcül ya da aşıya karşı dayanıklı olduğuna dair henüz yeterli veri olmadığını belirtiyor.

Hükümet ise durumu yakından takip ettiklerini savunarak B planı ile kısıtlamaları yeniden uygulamak yerine üçüncü doz takviye aşılara odaklandıklarını kaydediyor.

İngiltere'de hızlı aşılama kampanyası ile geçen yıl kış aylarında aşılaması tamamlanan yaşlı ve korumasız kişilerde aşı etkinliğinin aradan geçen zaman nedeniyle azalması sonucu takviye aşı koruma için gerekli hale geldi.

Ülkede bugüne kadar 49 buçuk milyondan fazla tek doz, 45 buçuk milyona yakın iki doz aşı yapıldı. Buna göre 12 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 79'u tam doz aşılanmış durumda.

Öne Çıkanlar