İnsan hakları savunucularından Soylu'ya tepki

İnsan hakları savunucularından Soylu'ya tepki
Soylu'nun Buldan’ı arayarak' size artık yaşama hakkı yok' sözleri ile tehdit etmesine insan hakları savunucuları tepki gösterdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı tehdit etmesine tepki gösteren insan hakları savunucuları, "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmiştir, yargılanmalı" diyerek, Cumhuriyet Başsavcılarını göreve çağırdı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı arayarak "Size haddinizi bildireceğiz, size artık yaşama hakkı yok" sözleri ile tehdit etmesine insan hakları savunucuları tepki gösterdi. 
 
"HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA SEVK ETMİŞTİR, YARGILANMALI"
 
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Bölge Temsilcisi Coşkun Üsterci, Soylu’nun Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumalarının saldırısı sonrası 4 kişinin yaşamını yitirdiği olayların ardından Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği ve insan hakkı savunucularını da tehdit ettiğini hatırlattı. Soylu’nun sözlerinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Üsterci, düşünce ve ifade özgürlüğüne bizzat Soylu tarafından ciddi bir müdahale olduğunu söyledi. Soylu’nun nefret suçu işlediğini, halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiğini belirten Üsterci, Soylu’nun suç işlediğini ifade etti. Üsterci, "İnsan hakları savunucuları olarak Soylu’yu kınıyoruz ve Cumhuriyet Savcılarının bu konuda hukuki işlem başlatmasını gerekli olduğunu söylüyoruz" dedi. 

İLGİLİ HABER: SOYLU'DAN BULDAN'A TEHDİT TEKEFONU: SİZE ARTIK YAŞAMA HAKKI YOK

Soylu’nun tehditlerinin seçim sonuçları ile ilgili olduğunu da kaydeden Üsterci "HDP’nin barajı aşması ve bu başarıyı sağlamış olması söz konusu siyasal saldırı ve baskıların gerekçesini oluşturuyor. Ancak bunu daha çok temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması olarak değerlendirmek gerekir. Temel hak ve özgürlükleri korumakla yükümlü olan bir kişinin kalkıp hak ihlaline yol açan sözler sarf etmesi kabul edilemez. Soylu hakkında insan hakları savunucuları olarak da suç duyurusunda bulunacağız" dedi. 
 
"PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN ÜRÜNÜ"

 
Soylu’nun tehditlerinin Suruç’ta istediklerini alamamalarından kaynaklandığını dile getiren İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube Sekreteri Ahmet Çiçek de, "Soylu eli ile hukuka müdahale edilmek isteniyor. Soylu’nun sözlerinin partili cumhurbaşkanlığı siteminin bir ürünü olduğunu belirten Çiçek, "Bütün toplumun bakanı olması ve o tarzda bir davranış şekliyle hareket etmesi gerekirken çok yanlı bir tavır sergiliyor. Bu yaptığı çok partizanca ve hakları bastıran, yok eden bir yaklaşımdır. Soylu, bulunduğu makam itibari ile sorumluluk sahibi olması gerekir. Tehdit etmesi zaten bir sorun, bir de bunu reddetmemesi başka bir sorun. İnsan hakları boyutuyla herkesin, her yapının, her siyasal anlayışın ve her grubun kendini örgütleme, örgütlemiş olduğu noktalarda siyasal propaganda yapma hakkı vardır. Bu hak Anayasa üzerinden tanınmış bir haktır. Bu nedenle Soylu suç işlemiştir ve Cumhuriyet Savcıları gerekeni yapmalıdır. Biz İnsan Hakları Derneği olarak bu sürecinden yakından takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar