'İnsanlar Federe Kürdistan'dan özgürlük olmadığı için kaçıyor'

'İnsanlar Federe Kürdistan'dan özgürlük olmadığı için kaçıyor'
Federe Kürdistan Bölgesi’nden kaçarak Belarus sınırında giden insanların durumunu değerlendiren siyaset uzmanı Niyaz Hemid, 'İnsanlar özgürlüğün olmamasından ötürü gitmiş' dedi.

Federe Kürdistan Bölgesi’nde siyaset uzmanı Niyaz Hemid ile Dihok Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Kamuran Berwarî, Polonya-Belarus sınırında günlerdir zor koşullarda bekleyen mültecilerin göç yollarına düşmelerinin nedenlerine ilişkin Fırat Haber Ajansı’na (ANF) değerlendirmelerde bulundu.

'BUNLAR MÜLTECİ DEĞİLDİR'

Hemid, halkın KDP’nin baskıları nedeniyle ciddi zorluklar yaşadığını belirterek, şunları söyledi: "Bunlar mülteci değildir, isteyerek gitmemişler. Özgürlüğün olmamasından ve KDP teröründen ötürü gitmişler. Halk yaşamı için iyi bir şeyler olmadığını görüyor. Huzur ve güven ortamı yok. KDP terörü ve zindan var. Özgürlük yok. KDP, Kürdistan’ı boşaltmak için bu zemini uygun görmüş. Bu yöntemle Başûrê Kürdistan’ı tamamen boşaltmak istiyorlar" dedi.

'BURADAKİ MÜLTECİLERİN DURUMU ÇOK KÖTÜ'

Polonya-Belarus sınırında şu an bir trajedi yaşandığını, oradaki insanların durumlarının çok ciddi ve içler acısı olduğunu belirten Niyaz Hemid, "Avrupa’daki arkadaşlarımız ve KNK orada. Buradaki mültecilerin durumu çok çok kötüdür. Çok soğuk. Belarus polisleri mültecilere sert davranışlarda bulunuyor ve ‘gidin’ diyor. Demir tellerle sınırı çizmişler. Makas veriyorlar, diyorlar, telleri kesin. Mülteciler bizi yaksalar da geri dönmeyeceğiz, diyorlar. Böyle zorlamalarda bulunuyorlar. Polonya polisleri insanların geçmesi için yol vermiyor. Hava çok soğuk, su yok. Çocuklar, bebekler, yaşlılar ve kadınlar var. Heyva Sor yardım getirmiş ancak Polonya yol vermiyor."

'HALK ARTIK ÜLKESİNDEN KAÇMAK İSTİYOR'

Dihok Üniversitesi’nden Dr. Kamuran Berwarî ise, bu göçün diğer göçlerden daha planlı ve hesaplı olduğunu belirterek, Federe Kürdistan Bölgesi’nde huzur, özgürlük, demokrasi, insan hakları ve eşitliğin olmayışının neden olduğu krize dikkat çekti.

Göçün arkasında çok ağır siyasi ve güvenlik sorunları; tutuklama, işkence ve öldürmeye varan hak ihlallerinin, adaletsizliğin olduğunu belirten Berwarî, tüm göçlerin, bölgesel ve uluslararası güçler tarafından planlı ve bilinçli bir şekilde geliştirildiğini söyledi.

Federe Kürdistan Bölgesi’nde gençlerin, Kürt toplumunun gücü olan gençlerin göç ettirildiğinin altını çizen Berwarî, "Gençler, Güney’in durumunun gün geçtikçe kötüye gittiği için kendilerine burada bir gelecek görmüyor. Halk ufukta bir umut görmüyor. İnanıyorum ki bugün Kürdistan kapıları açılırsa ve halka ‘çıkın’ denilse hemen hemen hiç kimsenin kalmayacağını söyleyebilirim. Kürdistan’dan çıkmak iyi bir şey değil ama halk bu iktidarın böyle bir durum yarattığını görüyor ve artık ülkesinden kaçmak istiyor" diye konuştu.

'SORUNLU BİR İKTİDAR VAR'

Berwarî, işsizlik, gelir dağılımı arasındaki uçurum gibi konular başta olmak üzere yönetim sorunun da bu göçün başlıca neden olduğunu ifade ederek, "Başur’da 30 yıldır aynı yönetim ve yönetim zihniyeti var. Hükümdarlık tarzı 30 yılda değişmedi. Sorunlu bir iktidar var. Dünyanın hiçbir yerinde böylesi bir iktidar yok. Bireysel kararlar, emirler ve talimatlarla halkı yönetmeye çalışıyorlar" dedi.

Öne Çıkanlar