İnsanlık tarihini değiştirecek keşif

İnsanlık tarihini değiştirecek keşif
Fas'ta 300 bin yıllık homo sapiens insan fosili bulundu. Yeni keşif insanın evrim tarihini 100 bin yıl geriye alıyor.

HABER MERKEZİ - Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Jean-Jacques Hublin ve Fas Ulusal Arkeoloji ve Miras Enstitüsü'nden Abdelouahed Ben-Ncer liderliğindeki araştırmacı ekibi insan evriminin tarihininin baştan yazılmasına neden olacak bir keşife imza attı.

EVRİM TARİHİ 105 BİN YIL GERİYE ALINDI

Fas’ın Jebel Irhoud köyü yakınlarında taş aletler ve hayvan kemikleri ile birlikte Homo sapiens’e ait fosil iskelet kalıntıları buldu. Bulunan bu kalıntılar uzmanlar tarafından 300 bin yıl önceye tarihlendirildi. Bu tarih, en eski homo sapiens fosillerinden 100 bin yıl daha eski. 

Bugüne dek bilinen en eski Homo sapiens fosilleri, 195 bin yıl öncesine aitti ve Etiyopya'nın Omo Kibish bölgesinde bulunmuştu. Fas'ın Cebel İhud bölgesinde bulunan fosil homo sapiens tarihini hem 105 bin yıl daha geriye çekti hem de coğrafi alanını bilinen alanların biraz daha dışına taşıdı.

Daha önce ise yine Etiyopya'da bulunan Herto'da, bir Homo sapiens fosili, 160 bin yıl öncesine tarihlendirilmişti. Antropolog ve arkeologlar şimdiye kadar bugün yaşayan insan türünün yaklaşık 200 bin yıl önce Doğu Afrika'da yaşayan bu türden geldiğini savunuyorlardı.

3 yetişkin, bir genç ve bir de çocuğa ait kemilerin incelenmesi ile bu en eski atalarımızı modern insanlara göre daha ilken kafataslarına sahip olduğu ortaya çıktı. Ancak ufak yüz ve çeneye sahip olan bu insanlar günümüzdeki insanlarla pek çok yönde benzer özellikler taşıyor. Bunlardan biri de kemik yapısı.

EVRİM SÜRECİNE AİT YENİ BİLGİLER

Nature Dergisi'nde yayınlanan makale ile duyurulan keşif insan evrimi konusunda yeni bilgileri de ortaya çıktı. Yeni bulgular, modern insanın bir anda ortaya çıkmadığını evrim sürecinin azar azar tüm Afrika kıtası boyunca sürdüğünü kanıtlıyor.

Öne Çıkanlar