İnternet kafelerden E-spor salonlarına: Değişime ayak uydurmak zorundayız

İnternet kafelerden E-spor salonlarına: Değişime ayak uydurmak zorundayız
‘İnsanların beklentisine, ilgisine, merakına yönelik adım atmazsan çağ dışı kalırsın.’

Yağmur KAYA 

ARTI GERÇEK- Türkiye’de internetin yaygınlaşmasında önemli bir etkisi olan internet kafeler yerini e-spor salonlarına bırakıyor. 1990’lı yıllarda açılan ve kısa süre sonra büyük bir ticari sektör haline gelen internet kafeler, internet kültürünü geniş kitlelere yaydı, toplumun hem dünyadan haberdar olmasına hem de bireyleri sosyalleşmesini sağlıyor.

E- spor dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup oyun oynayabilecekleri bir etkinlik olarak tanımlanıyor. 

Aksaray ve Şirinevler’de internet kafe işletmecileriyle yaptığımız görüşmede, birçok internet kafe sahibi ekipman yeniliğine rağmen ve pandemiden dolayı ekonomik zorlukların yanında toplum tarafından "günah keçisi" olarak görüldüklerini ifade ederek bunun canlarını sıkan en temel şeylerden biri olduğunu belirtti. İnsanların internetle tanışmasına, kullanmasına ve yaygınlaştırmasına bir ivme kazandırdıklarına inanan internet kafe sahipleri, internet kafeden e-spor salonuna dönüşen mekanlarının resmi olarak kabul edilmesi talebinde bulunuyor. Birçok kişiye iş imkanı da sağlayan internet kafeler, pandemi nedeniyle uzaktan eğitimin devam ettiği süreçte yoksul öğrencilerin eğitime erişmesine destek veriyor.

‘İNSANLARIN İLGİ ALANINA HİTAP ETMELİSİN’

İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odası Başkanı Ümit Büyük, resmi olarak bin üyelerinin bulunduğunu ve en az 300 kafenin E-spor salonuna dönüştüğünü söylüyor. Bu değişimin nedenini cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte insanların internet kafelere olan ihtiyacının azalmasına bağlayan Büyük, esnafın gelir kaybına da uğradığını ifade etti. Büyük, teknolojinin gelişimine ayak uydurmak zorunda olduklarını belirterek ekliyor: 

"Türkiye’de ve dünyada gittikçe büyüyen bir sektöre dönüştü E-spor. Dünyada kabul edilen, turnuvalar düzenlenen bir alan. Türkiye’de de bu turnuvalara katılan çok yetenekli oyuncularımız ve oyunlarımız var. Gençler merak ve ilgiyle takip ediyor bu oyunları. İnsanların cep telefonları üzerinden sosyal medya hesaplarına ulaşabilmesi, bizi bu yeniliğe ve değişime zorladı. İnsanların beklentisine, ilgisine, merakına yönelik adım atmaz isen çağ dışı kalırsın. 

‘İNSANLAR TABELALARINA İNTERNET KAFE YAZDIRMAK İSTEMİYOR’

İşletmecilerin maliyetlerine ilişkin de bilgi veren Büyük, "Bir koltuk 2 bin 500 lira. Bir klavye 2 bin lira. Bir bilgisayar yaklaşık 10 bin liradan başlıyor. Ekipmanla beraber 15 bin lirayı buluyor ki bu en düşük seviye. 25 bin liraya ekipman satın alan esnaf da var. Bunun sınırı yok; işletme sahibi mecburen topluyor. Çünkü gelen oyuncu kapasitesi diğer ülkelerle yarışacağı için en iyi ekipmanı almayı tercih ediyor. Türkiye genelinde 15 işletmenin E-spor ruhsatı var. Devletimizde bize yardımcı olsun. İnsanlar tabelalarına internet kafe yazdırmak istemiyor. Beş yıldızlı bir otel açıyorsunuz ama pansiyon olarak görünüyorsunuz. Böyle algılanmak ister misiniz?" diye kaydetti.

 

‘MESLEKTEN ANLAMAYANLAR PRESTİJ KAYBINA NEDEN OLUYOR’

Büyük, kendileri için bir diğer sorunun ise "imaj" meselesi olduğunu, meslekten anlamayanların; "Para gelsin de nereden gelirse gelsin" anlayışıyla hareket etmesinin kendileri için en büyük prestij kaybı olduğunu söylüyor. Gazetecilere de sitem eden Büyük, "Basının internet kafelere değer vermediğini görüyoruz. 4 5 yıldır o kadar kaliteli bir ortamda ulaştık. Gazeteci röportaj yapmak için geliyor. Görüntülere bir bakıyorsun; 15 yıl önceki görüntüler. Karanlık, sigara içilen bir ortam" dedi.

Öne Çıkanlar