İnternette 'Sahibinden satılık ikinci el HES' ilanı

İnternette 'Sahibinden satılık ikinci el HES' ilanı
Gökse Deresi üzerindeki hidroelektrik santral (HES) projesi bir alım satım sitesi üzerinden satılığa çıkarıldı.

Maraş’ın ilçesi Nurhak'ta Umutlu bölgesi, Göksu Deresi'ne projelendirilen HES, internet sitesi üzerinden 23 milyon TL'ye satışa çıkarıldı. İlanda, santralin durumu için ‘ikinci el’ olarak gösterildi.

Barajın özellikleri ise şu şekilde sıralandı:

"Umutlu Barajı ve HES: o Göksu Deresi’nin 1 145.00 m talveg kotunda, talvegden 71.50 m yükseklikte Ön Yüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu Baraj ve sağ sahilde radyal kapaklı dolusavak

Sol sahilde su alma yapısı, 850 m uzunlukta enerji tüneli-1, 2 875 m uzunlukta CTP boru ve 515 m uzunlukta enerji tüneli-2’den oluşan basınçlı su iletim hattı

11.20 MWm ana santralde, 0.50 MWm cansuyu santralinde olmak üzere toplam 11.70 MWm kurulu güçte 3 adet Francis türbin

Şivran Deresi üzerinde Şirvan Regülatörü ve çökeltim havuzu ile toplanan suları baraj rezervuarına aktaracak Şivran derivasyon hattı

9 km uzunlukta enerji nakil hattı

Umutlu Barajı ve HES proje alanı, 21 numaralı havza olan Fırat nehri havzası içinde Kahramanmaraş ili Nurhak ilçesi yakınlarında Göksu nehri üzerinde yer almaktadır. Su potansiyelinin belirlenmesi için proje sahasına yakın olan akım gözlem istasyonları değerlendirilmiş ve hesaplama kriterlerine uygun olan istasyonlar kullanılmıştır.

HES'in tarım alanlarına, ormanlara ve doğaya zarar verdiğini vurgulayan Nurhak Belediye Başkanı CHP'li İlhami Bozan, internet üzerinden satışa çıkarılan HES projesine tepki gösterdi.    

Bozan, "Defalarca kez HES’lerin Nurhak’ı yok ettiğini, çevresine büyük zararlar verdiğini ifade etmiştik. Burası birinci HES’in iletim borularının geçtiği güzergahı. Birinci HES’in yapımının üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen her yıl tahribat artarak devam ediyor" dedi.

‘Bölgede yaşanan heyelanlar nedeniyle ağaçların yok olacağını vurgulayan Bozan, "HES yapıldığı yıldaki tahribatıyla kalmıyor, her yıl artırarak yıkımını sürdürüyor. Aşağıda can suyunun bırakılması gereken Göksu Deresi’nde can suyu dahi bulunmuyor" diyerek derenin kurumaya başladığını işaret etti.

Bozan, HES’lerin tahribatlarının hesabının verilmeden yeni projelere başlanıldığına dikkat çekerek, "Maalesef HES sahipleri, bizlerin haberi olmadan bu projeleri tekrardan satılığa çıkarıyor. Bizler burada çevremizi, doğamızı, tarım alanlarımızı korumak için canla başla mücadele ederken halktan, toplumdan habersiz dereler, tarım alanları, ormanlar satılıyor" diye konuştu. (ANKA)

Öne Çıkanlar