'Interpol bu tip başvuruları reddediyor, amaç Dündar'ı suçluymuş gibi göstermek'

'Interpol bu tip başvuruları reddediyor, amaç Dündar'ı suçluymuş gibi göstermek'
Can Dündar'ın avukatı Tora Pekin, bir suçun bir kere yargılama konusu yapılabileceğini belirterek, ikinci dosyadan suç çıkamayacağını belirterek, 'Bu davanın reddedilmesi gerekir' dedi.

ARTI GERÇEK- Gazeteci Can Dündar hakkında dün bir kez daha kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. Dündar'ın, "MİT Tırları" davasından ayrılan dosyası kapsamında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. 

Can Dündar'ın avukatı Tora Pekin, ARTI TV yayınına katılarak gelişmeler hakkında bilgi verdi. 

'AA, TRT ATLIYORLAR BU HABERLERİN ÜZERİNE'

Pekin, Interpol'ün kırmızı bülten başvurularını daha önce de reddettiğini hatırlattı. Interpol'ün siyasi içerikli ve gazetecilere yönelik başvuruları kabul etmediğini belirten Pekin, "Galiba kamuoyu oluşturmak adına mahkemeler bunu talep ediyorlar. Anadolu Ajansı, TRT gibi yayınlar da atlıyorlar bu haberlerin üzerine. Haberler de 'kırmızı bülten çıkarıldı' gibi yapılıyor" dedi. 

'YAPTIĞINIZ YÜZLERCE BAŞVURU NİYE REDDEDİLİYOR?'

Pekin, bu şekilde yayın yapılmasındaki amacın iktidarın dilini kullanarak Can Dündar'ı suçluymuş gibi göstermek olduğunu söyledi. Pekin, "Burada yargının kendisine dönüp bakması lazım. 'Yaptığımız yüzlerce başvuru niye reddediliyor' diye. Demek ki inandırıcı değil. Mesela Faruk Fatih Özer'in olayı çok yeni ama Interpol hemen talebe karşılık verdi ve kırmızı bülten çıkarıldı. 

'GERÇEK BİR HABERE 27 YIL 6 AY CEZA VEREBİLEN BİR DÜZEN'

Pekin, sorunun hiçbir zaman Can Dündar'ın haberinin doğruluğu olmadığını, bu haberin yayınlanması olduğunu söyledi. "Tek bir haber için 27 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bu akıl almaz bir ceza" diyerek şöyle devam etti:

"Bence buradan bakmak lazım: Gerçek bir habere 27 yıl 6 ay hapis cezası verilebilen bir düzen. Bunu tekrar tekrar düşünmemiz lazım. Üstelik son yapılan kırmızı bülten başvurusunda da aynı suçlardan yeniden yargılandığını görüyoruz. Her yaptığı haber için 27 yıl 6 ay ceza mı gelecek? Sedat Peker'in söylediğiyle doğru çıktı, çıkmadı konusuna ben çok katılmıyorum. Zaten Cumhuriyet gazetesinin o tarihte yaptığı haber, gerçek bir haberdi. Buna ilişkin yürütülen tartışmanın zemini bu haberin gerçekliği üzerinden değil, bu haberin asla ve katta yapılmaması gerektiği üzerinden olmalı."

'BU DAVANIN REDDEDİLMESİ GEREKİR'

Pekin, ana dosyadan ayrılan dava konusu için, Can Dündar'ın MİT Tırları konusunu "Özgürüz"de yeniden dile getirmesi üzerine yapılan bir şikayet nedeniyle olduğunu söyledi. Pekin, Can Dündar'ın mahkumiyetinin "belgeleri temin etmek" nedeniyle olduğunu, belgeleri açıklama konusunda Yargıtay kararıyla beraat ettiği bilgisini verdi. 

Pekin, bir suçun bir kere yargılama konusu yapılabileceğini belirterek, ikinci dosyadan suç çıkamayacağını çünkü belgeleri temin etmenin bir kere yapılacak bir eylem olduğunu söyledi. Pekin, temel ceza hukuku ilkesi uyarınca bu davanın reddedilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.  

Öne Çıkanlar