İntihallisi intihalsizi... Kayyım rektörler üniversitede ne iş yapar?

İntihallisi intihalsizi... Kayyım rektörler üniversitede ne iş yapar?
Kayyım rektörlerin üniversitede ne yaptıkları Ege Üniversitesi’ne atanan rektör Necdet Budak’ın uygulamalarıyla ortaya çıkıyor.

Sultan Eylem KELEŞ


ARTI GERÇEK - Türkiye’de son bir haftadır herkesin gündemi Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu ve öğrencilerin bu atamaya karşı eylemlilikleri… AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversiteye atadığı Melih Bulu'nun atandığı ilk üniversite Boğaziçi Üniversitesi olmasa da bu atamaların akademinin özerkliğine ve demokratikliğine müdahale olması ilk kez bu kadar geniş kesimlerce tartışılıyor.  Artı TV’nin 4 Ocak Pazartesi tarihli Odak programına katılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Enes Karakaş ise, meselenin teknik bir akademi tartışmasına sıkışmaması gerektiğini ifade ediyor.  

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin başlattığı ve tüm üniversite öğrencilerinin sahiplenerek büyüttüğü mücadele, aynı zaman da politik bir mücadele. Bunun neden politik bir mücadele olduğu, "Kayyım rektörler üniversitede ne iş yapar?" sorusuna verilecek yanıtta gizli. Kayyım rektörlerin üniversitede ne yaptıklarını ise, mezunu olduğum Ege Üniversitesi’ne atanan rektör Necdet Budak’ın uygulamalarıyla aktaracağım.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak


Hali hazırda Ege Üniversitesi rektörü olan Necdet Budak da Bulu gibi, ilk önce CHP, sonrasında da AKP'de siyaset yapmıştı. 2017 yılında da yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ege Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Peki, atandığı tarihten bugüne Ege Üniversitesi’nde neler yaşandı?

İlk icraat: Üniversiteye emniyet müdürü tahsisi

  • Uzun bir süredir güvenlikçi uygulamalarla yönetilen Ege Üniversitesi’ne atanan Necdet Budak bu güvenlikçi uygulamaları bir ileri seviyeye taşıyarak Ege Üniversitesi’ne özel emniyet müdürü tahsis etti. O dönem bu uygulama, ‘Türkiye’de bir ilk, bu da oldu’ gibi başlıklarla basında yer aldı. Budak, gerekçe olarak öğrencilerin güvenliğini gösterdi.

Muhalif öğrencilere baskı, ülkücü öğrencilere destek

  • Budak, göreve başlar başlamaz İzmir Valiliği ve İzmir Emniyetiyle görüşmeler gerçekleştirdi. Üniversite içerisinde anayasal, demokratik hakkını kullanarak basın açıklaması düzenleyen öğrenciler de daimi olarak polis ve özel güvenlik birimlerinin müdahalesiyle karşılaştı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yemekhane önünde açıklama yapmak isteyen üniversite öğrencilerinden 9’u gözaltına alındı. İzmir’de yapılacak olan KESK mitinginin yasaklanmasını protesto etmek ve basın açıklamasına çağrı yapmak isteyen 17 öğrenci darp edilerek gözaltına alındı. 10 Ekim Ankara Katliamı’nı anmak isteyen 11 öğrenci gözaltına alındı. Üniversite dışarısında çeşitli protesto ve eylemlere katılan öğrenciler, sonrasında üniversite soruşturmasına maruz kaldı. Bu da yetmedi, katıldığı eylem sonrası okula girmek isteyen ve ÖGB tarafından içeri alınmayan öğrencilerden biri 50 kadar özel güvenlikçinin saldırısına uğradı. Üniversite yönetimine dilekçe yazdı, Ege Üniversitesi Rektörlüğü, ‘’Güvenliğimiz kontrollü müdahale etmiştir’’ cevabını verdi.  Saldırıya uğrayan öğrenci hakkında soruşturma açıldı ve 15 gün okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Muhalif öğrenciler bu gözaltı ve soruşturmalarla uğraşırken öte yandan  kendilerini ‘vatansever öğrenciler’ olarak adlandıran öğrenciler, ‘Teröre karşı Ege’de birlik var’ ya da ‘Türk milleti ordusunun yanında’ pankartlarıyla çok kez kampüs içerisinde yürüdü, açıklama düzenledi. Bu yürüyüş ve açıklamalara, zaman zaman bizzat Budak da katıldı.

Rektörün protesto korkusu, akademisyenlere öğrencilerin üstünü arattırdı

  • Mezuniyet törenleri öncesi herhangi bir protesto girişimine karşı öğretim üyeleri tarafından öğrencilerin üstleri arandı. Öğrencilerin üstlerinin arandığı görüntüler sosyal medyada çok konuşuldu. Ege Üniversitesi öğrencileri yazılı açıklama yaptı: ‘’Bizi, akademisyenlerini ve üniversitemizi utanç verici duruma düşürdüğü için eleştirel bir pankart görmeye dahi tahammül edemeyen, sansürcü ve baskıcı zihniyetin timsali Ege Üniversitesi Rektörü’nü kınıyor, saygı da duymuyoruz’’ dedi. Üniversite yönetimi konuya ilişkin hiçbir açıklama yapmadı.

İzmir Emniyet Müdürü derse girdi

  • İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın İletişim Fakültesi derslerine konuk edildi.

Binali Yıldırım’a ‘Fahri Doktora’ ünvanı verildi

  • Eski AKP Milletvekili olan Budak, rektörlük koltuğunda da AKP’liliğini bırakmadı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener Ege Üniversitesi’nde konferans verdi. Şener, Ege Üniversitesi’ndeki konferansında ‘’Devletin bekası için kaygı duymayan ödünç vatandaştır’’ dedi. Akademik yıl açılış törenine Binali Yıldırım katıldı. Ege Üniversitesi, Binali Yıldırım’a fahri doktora ünvanı verdi.

  •  Üniversite içerisinde 15 Temmuz Demokrasi Anıtı yapıldı. Anıtın açılış törenine yine Binali Yıldırım katıldı.

Üniversite içerisinde cami açıldı, camiye İzmirli bir patronun adı verildi, açılışına Erdoğan katıldı

  • İnşaatı devam eden cami projesi Budak yönetiminde açıldı. Camiye, İzmirli bir patron olan MÜSİAD Başkan Yardımcısı Bilal Saygılı’nın adı verildi. Caminin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldı. Erdoğan üniversiteye geldiği esnada, 5 öğrenciye makul şüpheli oldukları gerekçesiyle ‘Erdoğan gözaltısı’ yapıldı. Erdoğan üniversiteden ayrıldıktan sonra öğrenciler ifadeleri dahi alınmadan serbest bırakıldı.
  • Üniversite içerisinde dev cami projesi de yetmedi: Ders ve sınavlar Cuma namazına göre ayarlandı. Ayrıca, üniversitede düzenlenecek resim sergisi için öğrencilerin çizdiği iki resim ‘müstehcen’ bulunarak sergiye alınmadı. Resimde sırtı görünen kadın figürlerinin sırtlarının kapanması halinde sergiye kabul edileceği söylendi.  

Akademisyenleri Erdoğan’ı karşılamak için yola dizdi

  • AKP kongresi için İzmir’e gelen Erdoğan’ı karşılamak amacıyla 381 akademisyen yola dizildi. Budak, akademisyenlere "Sayın cumhurbaşkanımız şehrimize hoş geldiniz’’ yazılı pankart taşıttı.

  • Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül Ege Üniversitesi’ni ziyaret etti. Bakan Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Ege Üniversitesi’nin her daim arkasında olduklarını ifade etti.

Üniversiteye ait ormanlık alan millet bahçesi yapılacak

  • Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘müjdeyi’ duyurdu: Ege Üniversitesi ormanı Millet Bahçesi yapılacak. Bu karar, daha önce Ege Üniversitesi’ni ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Budak’ın görüşmelerinde planlanmıştı.

Budak’ın iyilikleri karşılıksız kalmadı: Ege en çok bütçe ayrılan 4. üniversite oldu

  • 2021 yılı için öngörülen bütçe ödenekleri açıklandı. Ege Üniversitesi 1 milyar 177 milyon 845 bin lirayla en çok bütçe ayrılan 4. üniversite oldu. Budak, ‘’Göreve geldiğimiz günden itibaren gerek cumhurbaşkanımız gerek bakanlarımız gerekse Yükseköğretim Kurulumuz nezdinde devletimizin her kademesinin desteğini arkamızda hissettik’’ dedi.

1 ayda 2 ödenek verildi, Budak Erdoğan ve Albayrak’a teşekkür etti

  • 2019 yılında da Hazine ve Maliye Bakanlığı Ege Üniversitesi’ne 22 milyon ek ödenek verdi. Aynı ay içerisinde de Binali Yıldırım ve Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle üniversite hastanesinin yerinde yenilenmesi için yaklaşık 80 milyon 600 bin TL ek ödenek verilmişti. Yani, Ege Üniversitesine 1 ay içerisinde 2 ayrı ödenek verildi. Budak, Berat Albayrak’a  ve Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.
  • Ödenekler, öğrencilerin yaşadığı uzaktan eğitim sistemindeki sorunları gidermeye yetmedi. Öğrenciler yaşanan teknik sorunlar nedeniyle derslere giremediğini ve mağdur olduklarını söyledi.  Sosyal medyada, ‘Bitsin artık bu çile’ etiketiyle seslerini duyurmaya çalıştı.

Ödeneklerle doymayan rektörlük gözünü öğrencinin parasına dikti

  • Soma Katliamı’nı protesto etmek için Yabancı Diller Yüksekokulu binasını işgal eden öğrencilerin davası sonuçlanmadan, maddi zarar tespit edilmeden Ege Üniversitesi rektörlüğü öğrencilere kamu malına zarar verdikleri iddiası ile toplam 338 bin liralık fatura çıkardı.
  • Güvenliği arttırmak gerekçesiyle öğrenci ve personel araçlarına 35 TL ücret karşılığında sticker uygulamasına geçilmişti. Uygulama iptal davasıyla kaldırtıldı.
  • Yemekhane ve öğrenci yurdu ücretleri zamlandı. Ege Üniversitesi, en yüksek yemekhane ücreti olan devlet üniversitesi sıralamasındaki birinciliği yine başka üniversitelere kaptırmadı.

Üniversitede yaşanan yolsuzluklar ve usulsüzlükler adli makamlara taşındı

  • Sayıştay tarafından hazırlanan ‘Ege Üniversitesi 2017 Yılı Denetim Raporu’nda alınmayan teçhizata para ödendiği ortaya çıktı.
  • Adli ve idari bakamlara yapılan başvurularda Ege Üniversitesi yönetiminin ihalelere fesat karıştırdığı, akrabalarını üniversite bünyesine işe aldığı iddia edildi. Yönetimdeki kişilerin özel harcamaları, Ege Üniversitesi Vakfı’nın bütçesinden karşılandı.
  • Üniversitede ‘kişiye özel kadro ilanı açıldı. Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Kuyurtar, rektörlüğe dava açtı. Mahkemeyi kazandı, mahkeme işlemin iptalini kararlaştırdı.

İşçi kıyımları ve  iş cinayetleri

  • Taşeron olarak çalışan işçiler, KHK ile yapılan düzenlemenin ardından güvenlik ve arşiv soruşturması gerekçe gösterilerek işten çıkartıldı. Ege Üniversitesi’nde işten atılan 157 işçi rektörlük binası karşısında direniş başlattı. Budak, 94 gün boyunca kapısının önünde eylemde olan işçilerin sorununu ne dinledi ne de çözdü. İşçiler ancak mahkeme süreci sonucunda işlerine geri dönebildi.
  • Yemekhanede çalışan işçiler zaman zaman maaş alamadıkları, fazla mesai ücretlerini alamadıkları için eylemdeydi.  Okul yönetimi bütçe olmadığı gerekçesiyle ek mesai ücretlerini ödemedi.
  • Yurt inşaatında çalışan 18 yaşındaki işçi Ferhat Aytekin’in el ve ayakları bağlı halde, vücudunda darp izleriyle cansız bedeni bulundu. İş kazası olarak lanse edildi.
  • Yemekhanenin çatı katında montaj yaparken düşen işçi Suat Göngör de yaşamını yitirdi.

Ekolojik tahribat  ve yaşanan ölümler

  • Üniversite koca bir inşaat alanına çevrildi. Üniversite yönetimi yapılan inşaatlar ve alınan ihaleler konusunda şeffaf bir süreç yürütmedi. Sezen Zambak isimli bir öğrenci, kampüs içerisinde karşıdan karşıya geçerken traktör altında kalarak yaşamını yitirdi. Traktör sürücüsü kusurlu bulundu, Budak ise katıldığı TV programında, yaşamını yitiren Zambak hakkında ‘’Basireti bağlanmış diyelim’’ dedi. Zambak Ailesi, Budak hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

  • Öğrencilerin eğitiminin de bir parçası olan zeytinlik alanına asfalt dökülerek zeytinlik alanı otopark yapıldı.
  • Çevre düzenlemesi adı altında ağaçlar söküldü ve tahrip edildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, tüm bunlar üniversitelerinde bu kadar pervasızca, hesap sorulmaksızın yaşanmasın diye mücadele ediyor.

*Yararlandığımız haber kaynaklarını paylaşıyoruz:

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/emniyet-muduru-atanan-ege-universitesinde-skandal-arama-1013835

https://egeajans.ege.edu.tr/?p=7675

https://www.izgazete.net/cevre/tmmob-ziraat-muhendisleri-odasi-suc-isliyorlar-h26796.html

http://gazetehayir.com/ege-universitesi-ogrenci-koyune-zam-ogrenciler-tepkili/

https://www.milliyet.com.tr/gundem/ege-universitesi-nde-yolsuzluk-iddiasi-2605804

http://gazetehayir.com/ege-universitesinde-yapilan-camiye-bir-patronun-adi-verildi/

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/ege-universitesinde-9-ogrenciye-gozalti-3833815/

https://t24.com.tr/haber/ege-universitesi-10-ekim-katliami-anmasinda-11-ogrenciye-gozalti,843171

https://www.izgazete.net/egitim/ege-universitesi39nde-17-ogrenci-gozaltina-alindi-h12027.html

https://www.izgazete.net/egitim/ege-universitesi39nde-17-ogrenci-gozaltina-alindi-h12027.html

https://www.birgun.net/haber/ege-universitesi-nde-ogrencilere-erdogan-gozaltisi-277424

https://www.facebook.com/203981373066984/videos/755559881562077/

https://www.facebook.com/203981373066984/videos/545747899527657

https://egeajans.ege.edu.tr/?p=14487

https://www.evrensel.net/haber/422370/mahkeme-ege-universitesinde-kisiye-ozel-kadro-iddiasini-hakli-buldu

https://www.a3haber.com/2020/07/14/akpli-rektorun-ege-universitesi-projeleri-gecen-yil-8-bin-kisilik-cami-simdi-de-15-temmuz-aniti/

https://twitter.com/MavraPostasi/status/1336282068448403456?s=20

https://www.karsiyakahaber.com/egitim/ege-universitesi-en-cok-butce-ayrilan-dorduncu-universite/25736

https://www.karsiyakahaber.com/egitim/ege-universitesi-en-cok-butce-ayrilan-dorduncu-universite/25736

https://egeajans.ege.edu.tr/?p=10585

https://www.izgazete.net/egitim/ege-universitesi-bitsin-bu-cile-dedirtti-online-egitim-sistemindeki-h56196.html

https://www.evrensel.net/haber/382499/ege-universitesinde-agac-kesimine-tepki-boyle-yesil-universite-olunur-mu

https://t24.com.tr/amp/haber/universite-iki-resmi-mustehcen-buldu-sirt-dekoltesi-kapatilirsa-sergiye-aliriz,820656?__twitter_impression=true

https://haber.sol.org.tr/toplum/ege-universitesi-akp-isgalinde-once-cami-simdi-millet-bahcesi-254375

http://www.diken.com.tr/ege-universitesinde-ders-ve-sinavlar-cuma-namazina-gore-ayarlanacak/

*Kaynak ve verilerin açık şeffaf paylaşılmadığı ve bu haberin yayınlanan haberler ve sosyal medya paylaşımlarından derlenerek oluşturulduğu düşünüldüğünde eksikliklerin muhakkak olduğunun, olacağının ön bilgisiyle okunulmasını tavsiye ederiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar