IPPNW Türkiye Sorumlusu: Gare'de uzman ekip inceleme yapmalı

IPPNW Türkiye Sorumlusu: Gare'de uzman ekip inceleme yapmalı
IPPNW Türkiye Sorumlusu Dr. Gisela Penteker, Gare’de kimyasal gaz kullanılıp kullanılmadığının tespiti için bölgede uzman bir heyetin inceleme yapması gerektiğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 10-13 Şubat arası Gare’ye yaptığı askeri harekatta 13’ü PKK tarafından alıkonulmuş 16 askerin yaşamını yitirmesine dair tartışmalar sürüyor. Harekat sırasında kimyasal silahların kullanıldığı iddia ediliyor.

Konuya ilişkin ANF’nin sorularını yanıtlayan Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW) Türkiye Sorumlusu Dr. Gisela Penteker, kimyasal gaz kullanımının bilimsel olarak ispatı için çatışma alanında çekilen görüntü ve fotoğrafların yeterli olmadığını, uzman bir heyetin bölgede inceleme yapması gerektiğini söyledi.

CEZALANDIRMA OLDUKÇA ZOR 

Savaş bölgelerindeki tecrübelerinden örnekler veren Dr. Penteker, şöyle devam etti: "Kimyasal gaz kullanımının ispatlamanın çok zor olduğunu Suriye’de de bir kez daha anladık. Fotoğraflara bakarak sadece bunu tahmin edebiliriz. Ayrıca Birleşmiş Milletler’e bağlı uzmanlar bölgeye gidip bu yasaklı silahların kullanımını ispatlasa bile suçluları cezalandırma süreci oldukça zor. Çünkü çoğu zaman kimyasal gaz kullanımı siyasete kurban ediliyor."

Türkiye’nin 1997 yılından bu yana taraf olduğu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), her türlü kimyasal madde içerikli gazların askeri amaçlı mağara gibi kapalı ortamlarda kullanılmasını kesinlikle yasaklıyor.

Öne Çıkanlar