'Irak gazetecileri tutuklayarak Êzidi halkının tanınmasını istemiyor'

'Irak gazetecileri tutuklayarak Êzidi halkının tanınmasını istemiyor'
Marlene Forster (Almanya) ve Matej Kavcic (Slovenya), 20 Nisan’da Çarşema Sor kutlamalarından dönerken Irak ordusu askerleri tarafından Şengal merkez girişinde gözaltına alındı.

Şengal Kültür Sanat ve Sağlık Derneği üyeleri, Irak tarafından gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ederek; "Gazetecileri tutuklayarak Êzidilerin sesini kesmek, tarihinin ve kültürünün tanınmasının önüne geçmek ve engellemek istiyorlar" dedi.

Marlene Forster (Almanya) ve Matej Kavcic (Slovenya), adında iki yabancı gazeteci 20 Nisan’da Çarşema Sor kutlamalarından dönerken Irak ordusu askerleri tarafından Şengal merkez girişinde gözaltına alındı. 22 Nisan’da sorgu bahanesiyle Bağdat’a götürülen iki gazeteci halen orada tutuluyor.

Şengal Kültür Sanat ve Sağlık Derneği üyeleri iki gazetecinin tutuklanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Şengal Kültür Sanat Derneği üyesi Şoreş Şengali, iki gazetecinin Şengal’de derneklerini de ziyaret ettiklerini söyleyerek; "Gazetecileri tutuklayarak dünyanın Êzidi halkının sesini, kültürünü, ferman tarihlerinin gerçeklerini duymasını istemiyorlar. Tutuklanan gazeteciler aramıza gelip kültürümüzü ve tarihimizi araştırarak Şengal kültürünü tanıtmak istiyorlardı. Özellikle gazeteci Marlene bizim kültürümüzü Almanya’ya tanıtmak istediğini bir çok kere ifade etmişti. Kendileriyle kültürümüz hakkında konuşuyorduk" dedi.

Şoreş Şengal, her iki gazetecinin tutuklanmasını şiddetle kınayarak şunları söyledi; "Hükümet kültürümüzün dünyaya yayılmasını istemiyor. Almanya ve Slovenya hükümetlerini gazetecilerin serbest bırakılması için derhal harekete geçmeye çağırıyorum. Onları tutuklayanlar Êzidi kültürünün eriyerek yok olmasını istiyor."

Şengal Sağlık Enstitüsü üyesi Tahsin Şengali de konuyla ilgili olarak;"Her iki gazeteci de Şengal’de arşiv tutuyordu, insanların topraklarında nasıl çalıştıkları ve kendilerini nasıl inşa ettiklerine yönelik büyük merakları vardı. Çarşema Sor bayramında tutuklanmalari Irak’ın zararına olacaktır. Irak’ın yurt dışından farklı tanınmasına ve Irak’ın ziyaret edilmemesine neden olacaktır. Gazetecilerin ülkelerindeki hükümetlerin derhal harekete geçmesi gerekiyor. Gazetecilerin gelip durumumuzu görebilmesini, araştırma yapmasını istiyoruz. Herkesin Êzidilerin başına gelenleri bilmesini, bununla ilgili kitapların yazılmasını ve çocuklarımızın da ilerde bunları okumasını istiyoruz. Bu gazeteciler taleplerimizi dile getiriyor ve biz de onları destekliyoruz. Sahte iddialarla bu gazetecilerin suçlamaları doğru değildir. Bir an önce serbest bırakılmalılar" dedi. (Rojnews)

Öne Çıkanlar