Irak ordusu 'Şengal'de devlet otoritesi sağlandı' dedi: 4 bin Êzidî evlerini terk etmek zorunda kaldı

Irak ordusu 'Şengal'de devlet otoritesi sağlandı' dedi: 4 bin Êzidî evlerini terk etmek zorunda kaldı
Irak ordusu, Şengal'de YBŞ ile iki gün süren şiddetli çatışmaların ardından bölgede devlet otoritesinin yeniden sağlandığını açıkladı. 4 bin Êzidî evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Irak ordusu ile Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında Pazar günü patlak veren çatışmaların ardından 4 bini aşkın Êzidî'nin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı yetkilisi Hüseyin Klari, "son çatışmalar sonrasında 710 ailenin, başka bir deyişle 4 bin 83 kişinin evini terk ettiğini" ve IKBY kontrolünde başta Dohuk olmak üzere çeşitli bölgelere yerleştirildiğini bildirdi.

Irak Göç Bakanlığından yapılan açıklamada da Şengal'de durumun normale döndüğü belirtilerek yer değiştirmelerin geçici nitelikte olduğu kaydedildi.

Irak ordusu da Şengal'de çatışmaların durduğunu ve kontrolün yeniden ele geçirildiğini bildirdi. Açıklamada, "Operasyonların hedefi, Şengal'in yeniden imarı ve yerinden edilenlerin geri dönüşü için güvenli ortamı yaratmak, güvenlik ve asayişi sağlamaktı" denildi. Irak ordusu, YBŞ'nin bölgede kontrol noktaları oluşturması ve vatandaşların evlerine dönüşünü engellemesine yanıt olarak son operasyonun düzenlendiğini, bölgede devlet otoritesinin yeniden sağlandığını bildirdi.

ROJNEWS: IRAK ORDUSU GERİ ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDI

Rojnews'in haberine göre ise bir yanda Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ile Êzidî Güvenlik Güçleri, diğer yanda Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) desteğiyle Irak ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. 

Ancak Êzidîlerin Digur ve Sinun bölgesindeki büyük direnişi Irak ordusunu geri çekilmeye zorladı. Bugün Şengal’de sakin bir ortam hakim.

Raporlara göre, saldırıdan Irak Ordusu'na bağlı 72. Alay sorumlu olurken, 9. Panzer Tugayı da tanklarla saldırıya katıldı.

Komutan Elaa Ebid El-Xidir Enad El-Cinabi 72. Alayı yönetiyor. 72. Alay, Şengal’in kuzey kesiminde (Sinun, Xanesor, Digur ve çevre bölgeler) konuşlanmış olup, Irak Ordusu'nun Esir Hemze El-Rebi komutasındaki 20. Piyade Tugayı'na bağlıdır.

Saldırıdan iki gün önce 20. Tugay, Şengal çevresinee kuvvetlerini takviye ederek 34. Alaya bağlı 3. Tank Taburu, 2. Panzer Taburu ve 73. Alaya bağlı 7. Piyade Taburunu bölgeye konuşlandırdı.

Bu güçler daha önce de Şengal’in merkezindeki Sinun, Xanesor ve Yermuk ilçelerinde Êzidîleri tehdit etti.

Erbil'den yayın yapan Rudaw'ın aktardığına göre çatışmalar 18 Nisan'da YBŞ'nin, kontrol noktasında durmayan Irak askeri konvoyuna ateş açmasıyla patlak vermiş, Pazar günü Irak ordusunun YBŞ'nin kontrol noktalarını ele geçirme girişimiyle şiddetlenmişti. Çatışmalarda Pazartesi günü bir Irak askerinin öldüğü duyurulmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Irak hükümeti ile kuzeydeki IKBY arasında Ekim 2020'de varılan anlaşma, PKK ve YBŞ savaşçılarının bölgeden uzaklaştırılmasını, bölgede federal polisin tek devlet otoritesi olmasını öngörüyordu.

2014 yılında PKK'nin yardımıyla kurulan ve IŞİD'e karşı savaşan YBŞ, bu dönemin ardından bölgede önemli bir yerel güç haline gelmiş, kendi yapılarını kurmuştu.

Şengal bölgesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyindeki PKK hedeflerine yönelik düzenlediği hava operasyonlarında da hedef alınan bir bölge.

Pek çok Êzidî, 2014 yılında IŞİD katliamından kaçmak için evlerini terk etmiş, evlerini yeniden inşa etmek için geçen yıllarda bölgeye geri dönmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar