Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu üyesinden kimyasal çağrısı

Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu üyesinden kimyasal çağrısı
Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Qûsaî Ebaas, kimyasal silah iddaları konusunda Bağdat ve Hewlêr’ın sessiz kaldığını söyledi.

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik 23 Nisan’da başlattığı operasyon sürüyor. Kimyasal silah iddalarına ilişkin Irak başta olmak üzere Avrupa’da birçok kurum, kuruluş, aydın, yazar, akademisyen, politikacı, kimyasal silah kullanıldığı belirtilen alanlarda incelemeler yapılması için ilgili kurumlara çağrı yaptı. Bölgede kimyasal silah kullanımına dair ciddi iddialar olmasına rağmen şimdiye kadar uluslararası kurumlar hiçbir girişimde bulunmadı. 

Kimyasal silah iddalarına ilişkin Rojnews’e açıklamalarda bulunan Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Qûsaî Ebaas, ve Iraklı hukukçu Hesen Selman, bölgede iddiaların araştırılması için uluslararası kurumlara çağrıda bulundu. 

HİÇBİR ADIM ATILMADI

Uluslararası kurumların kimyasal silah kullanımına ilişkin iddialar için bölgede araştırma yapması gerektiğini belirten Ebaas, "Türkiye kendi ulusal güvenliğini gerekçe göstererek uluslararası yasalarca yasaklanmış silahları Irak’ın kuzeyinde kullandı. İlgili makamlardan defalarca bu konuyla ilgili uluslararası soruşturma açılmasını istedik ama ne yazık ki hiçbir adım atılmadı" diye konuştu.

BAĞDAT VE HEWLÊR SESSİZ 

Hewlêr ve Bağdat’ın, Türkiye’nin eylemleri karşısında sessiz kaldığını anlatan Ebaas, "Türkiye’nin yasaklanmış silahları kullanılması çok tehlikelidir. Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde işlediği suçlara karşı daha kamuoyuna daha fazla bilgi paylaşılması gerekiyor. Hem Hewlêr hem de Bağdat, Türkiye’nin her gün büyük felaketlere yol açan bu eylemlerine karşı sessiz kalıyor" dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILMALI 

Iraklı hukukçu Hesen Selman ise şunları söyledi: "Iraklı makamlar Türkiye’nin işlediği suçlardan haberdar ama sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Uluslararası haberlere ve dünya medyasına göre Türkiye, Mayıs’tan beri kimyasal silah kullanımına başladı. Irak hükümeti de bu durumun farkındadır. Türkiye, sınırdaki Kürt köylerinin çoğuna büyük zarar verdi. Uluslararası insan hakları örgütleri ve Irak’taki ilgili kuruluşlar olay yerine gidip, inceleme ve soruşturma başlatmalı."

Öne Çıkanlar