Irak seçimleri | Haşdi Şabi'den 'tanımıyoruz' resti: Çatışma mı yaşanacak?

Irak seçimleri | Haşdi Şabi'den 'tanımıyoruz' resti: Çatışma mı yaşanacak?
Irak'ta Haşdi Şabi ve Şii siyasi liderler, Mukteda es-Sadr'ın kazananı olduğu seçim sonuçlarını kabul etmediklerini duyurdu. Olası çatışma senaryosu ve 'Felaket' uyarısı geldi.

Irak'ta 10 Ekim 2021'de yapılan erken seçimde kesin sonuçlar henüz açıklanmadı. Ancak son verilere göre Sadr Grubu 329 sandalyeli Mecliste en az 70 sandalye kazanarak birinci oldu. Sünni Meclis Başkanı Muhammed al Halbusi'nin Takaddum koalisyonu (İlerleyiş) 38 sandalye kazandı. Eski başbakan olan Şii cephedeki Nuri Maliki'nin "Hukuk Devleti" koalisyonu da 37 sandalye kazandı. 

Irak parlamentosunda KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) 32 sandalye alarak dördüncü oldu. YNK (Kürdistan Yurtseverler Birliği) 15 sandalye, Yeni Nesil (Newey Nû) 9, İslami Birlik (Yekgırtu) 4, Adalet Toplumu (Komel) 1 sandalye kazandı. Sandığa giden seçmen oranıysa yüzde 41’de kaldı. Oy kullanma oranındaki rekor düşüş, halkın siyasetçilere güveninin kalmadığı şeklinde yorumlandı. KDP 2018 seçimine göre oy sayısı çok düşmesine rağmen sandığa gidenlerin sayısı az olduğu için çıkardığı vekil sayısı 32 oldu. 

Nuri Maliki’nin liderlik ettiği Kanun Devleti Koalisyonu 2018 seçimlerinde 26 sandalye alırken, son seçimlerde 37 sandalye aldı.

2018 seçimlerinde 47 sandalye alan İran'a bağlı Fetih Koalisyonu bu kez 14 sandalye alabildi. 

Devlet Güçleri Koalisyonu’nu oluşturan Ulusal Hikmet Akımı 25 sandalye kazandı. Bu blokta eski başbakan Haydar el-İbadi’nin Nasr Koalisyonu'na sadece 2 sandalye düştü. 

Şengal'de oy sayımı sırasında oylama bir süre durdurulmuştu. Şengal'de bazı yerlerde şaibe olduğu haberleri çıktı. Şengal seçimlerinde onbinlerce insana oy kullandırılmadığı, KDP'nin kamplarında olanların sandıkta oy kullandığı basına yansıdı.

Milletvekili seçimini kazananlar arasında yer alan Hristiyan kadın aday Ensam Manueyl İskender’in iki ay önce hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

GORAN'DA İSTİFALAR 

Değişim Hareketi’nin (Goran) Irak Parlamentosu seçimlerinde yaşadığı başarısızlığın ardından hareketin lideri Omer Seyid Ali ve partinin yürütme kurulu 13 Ekim'de istifa etti. Hareketin lideri Omer Seyid Ali ile birlikte yürütme kurulu üyeleri olan Ulusal Meclis Sekreteri Kamil Kadir, Meclis Gruplarından Sorumlu Sekreter Sefin Mela Qare, İl Teşkilatları Sekreteri Aso Rahim, Örgütlenme Büroları Sekreteri Derbaz Muhammed, Halkla İlişkiler Sekreteri Dirzo Mecid ve Goran Genel Meclisi Başkanı Cemal Hacı Muhammed istifa etti. Goran yönetiminin istifasından önce bugün YNK Eşbaşkanı Bafil Talabani, Süleymaniye’de Goran Hareketi Lideri Ömer Seyit Eli’yi ziyaret etmişti.

MALİKİ'NİN EVİNDEKİ TOPLANTIDAN 'RET' ÇIKTI 

Etkili Şii siyasi liderler, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın kazananı olduğu seçim sonuçlarını kabul etmediklerini duyurdu.

Bağdat’ta İran'ın askeri desteğiyle Irka ordusu içinde konumlandırılan Haşdi Şabi'ye bağlı tugayların oluşturduğu Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri’nin evinde toplanan eski Başbakanlardan Nuri el-Maliki ve Haydar el-İbadi ile Haşdi Şabi Başkanı Falih Feyyad ve Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim, seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Toplantı sonrası yayınlanan açıklamada şunlar kaydedildi: 

"Açıklanan nihai olmayan seçim sonuçlarını daha önce kabul etmediğimizi duyurmuştuk. Son iki günde seçim sonuçlarının açıklanması noktasında yaşanan kaosu ve gerçeklerin açık şekilde ilan edilmemesinden dolayı Yüksek Seçim Komiserliği’ne karşı güvenimiz sarsıldı. Dolayısıyla seçim sonuçlarını bu şekliyle tekrar reddettiğimizi duyuyoruz. Bu sonuçların kabul edilmesi, toplumsal barışı tehlikeye atacak." 

7 Hristaiyan bileşen de 5 vilayetteki seçim sonuçlarını reddetti. Hristiyan bileşenler BM'ye sonuçların düzltilmesi için çağrıda bulundu.

HADİ AMİRİ: BÜTÜN GÜCÜMÜZLE 

İran etkisindeki Hadi el-Amiri sonuçları "sahte" diye niteledi. Amiri, "Bedeli ne olursa olsun üzerinde oynanmış bu sahte sonuçları kabul etmeyeceğiz. Adaylarımızın ve seçmenlerimizin oylarını bütün gücümüzle savunacağız" Hizbullah Tugayları’nın askeri yetkilisi Ebu Ali Askeri de seçim sonuçlarını kabul etmediklerini ve "işleri yeniden rayına sokma" sözü verdi. Asayib Ehlil Hak’ın eski Milletvekili ve seçimdeki adayı Abdulemir ed-Debi de, "Haydutların altındaki halıyı çekeceklerini" söyledi.

FELAKET UYARISI

Eylül 2003 - 11 Temmuz 2014 arası Dışişleri Bakanlığı yapan, 8 Eylül 2014 - 18 Ekim 2014 arası Başbakan Yardımcısı olan KDP’nin önde gelen yöneticilerinden Hoşyar Zebari, Hewler'de 12 Ekim 2021 günü düzenlediği basın toplantısında, sonuçları reddetme ve sokağa çıkma işaretleri verme yönündeki tavrın sürdürülmesine karşı uyardı. Hoşyar Zebari bunun gerçekleşmesi halinde "felaket sonuçlara" yol açacağı uyarısında bulundu.

SON 18 YILIN EN DÜŞÜK ORANI 

Irak Yüksek Seçim Komiserliği, kesin sonuçları henüz açıklamadı. Irak'ta 2003 yılından bu yana beşincisi yapılan seçimlerin, yüzde 41'le en düşük katılım oranına sahip seçim olduğu ifade edildi.

HEWLER'DE BAKANLAR KURULU

KDP sonuçları tanıdığını ilan ederken Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu de, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında haftalık olağan toplantısını 13 Ekim'de gerçekleştirdi. Toplantıda Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen erken genel seçimler ele alındı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantının başında Bakanlar Kurulu adına Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan halkını ve seçimlere katılan tüm partileri tebrik etti. Başbakan Barzani, Irak parlamentosunda görev yapacak Kürt temsilcilerin, Kürdistan halkının anayasal haklarını korumak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Mesrur Barzani, Kürt temsilcilerin de bu bölgelerdeki durumun Irak Anayasası'nın 140’ıncı Maddesinin hayata geçirilerek normalleştirilmesi için çalışması gerektiğini söyledi.

KDP Başkanı Mesud Barzani de, seçim sürecinin başarılı olduğunu kaydedip bunun "halkın iradesi ve demokrasinin zaferi" olarak tanımladı. Mesud Barzani şunları kaydetti: "KDP’nin bu seçimlerdeki başarısı Kürdistan halkının mücadelesinin üzerinde yükseldiği ilke ve değerlerin başarısı anlamına geliyor. Tüm taraflara da Kürdistan halkının hiçbir durumda tarih ve değerlerinden vazgeçmeyeceğine dair bir mesajdır. Bu zafer KDP’li yetkili, kadro ve üyelerin halka daha fazla hizmet etmesine vesile olmalı ve Barzanilerin ‘zaferde mağrur, yenilgide ümitsiz olma’ şeklindeki değerli nasihatını hiç bir zaman unutmamalıdırlar. Seçim sürecinin başarısı halkın iradesi ve demokrasinin başarısıdır. Bu vesile ile seçimden sonra Kürdistani partilerin birlik ve birbirlerinin tamamlayanı olmasını ümit ediyorum. Umarım tüm taraflar Kürdistan’ın yüksek menfaatleri ve Kürdistan halkının hak ve kazanımlarının korunması için birlikte çalışır ki Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki ilişkileri hakiki ortaklık üzerine inşa edebilelim. Bir kez daha Kürdistan halkına ve özellikle de Kürdistan’ın yüreği Kerkük’teki tüm direnişçi, inanç sahibi kardeşlerime teşekkür ediyorum." Mesud Barzani, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin de süreçte oynadığı rolü önemli bulduklarını söyledi. (Yeni Yaşam)

Öne Çıkanlar