Irak seçimlerinde halkın yüzde 59'u sandık başına gitmedi

Irak seçimlerinde halkın yüzde 59'u sandık başına gitmedi
2003'ten sonra ilk defa erken seçimin gerçekleştirildiği Irak’ta seçimlere katılım oranı sadece yüzde 41'de kaldı.

Irak’ta 10 Ekim 2021 pazar günü yapılan genel seçimlere halklar fazla ilgi göstermedi. Katılım oranı yüzde 41'de kaldı. Başkentte katılım yüzde 30'lara düşmüş durumda.

Irak'ta, Ekim 2019'da, dönemin hükümetine karşı geniş çaplı eylemler düzenlenmişti. Halk, erken seçim yapılmasını talep edince Mustafa el-Kazımi başkanlığında kurulan hükümet, erken seçim tarihini 10 Ekim 2021 olarak açıklamıştı. Seçimler 10 Ekim 2021'de yapıldı. Irak'ta, 2003'ten sonra ilk defa erken seçim gerçekleştirilmiş oldu. Ancak Irak Yüksek Seçim Komiserliğinden yapılan açıklamada, seçime katılım oranının yüzde 41 olduğu kaydedildi.

En son 2018 yılında gerçekleşen genel seçimlerde toplam katılım oranı yüzde 44,5'ti. Seçim komisyonu en düşük katılımın Bağdat'ta görüldüğünü açıkladı. 

BAĞDAT'TA KATILIM YÜZDE 30'LARDA 

Irak Bağımsız Seçim Komisyonu, Irak parlamento seçimlerine en yüksek katılımın yüzde 54 ile Duhok’ta olduğunu bildirdi. 

Selahaddin'de katılım yüzde 48, Babil eyaleti katılım 46, Hewler'de katılım yüzde 46, Diyala yüzde 46, Kerbela 44, Vasit yüzde 44, Musenna yüzde 44, Ninova'da yüzde 42, Misan yüzde 43, Anbar yüzde 43, Zikar yüzde 42, Divaniye yüzde 42, Necef yüzde 41, Basra yüzde 40, Süleymaniye'de yüzde 37, Bağdat'ta (Rısafe bölgesi) yüzde 31, Bağdat (Kerx bölgesi) yüzde 34.

Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki 83 seçim bölgesinin tamamında seçimlere katılan kişi sayısının 9 milyon 77 bin 779 kişi olduğunu duyurdu. 

Seçimler için 74 itiraz ve şikayet başvurusu da yapıldı.

'AÇIK SİYASİ BİR MESAJ'

Avrupa Birliği Gözlem Misyonu şefi Viola von Cramon, katımının çok düşük olduğunu ifade ederek "Bu açık bir siyasi mesajdır ve biz sadece siyasi elit tarafından bunun duyulmasını umut edebiliriz" demişti.

SADR HAREKETİ

Kesin olmayan sonuçlara göre Şii lider Muktada Sadr’a bağlı blok önemli sayıda milletvekili çıkarıyor. 

Duhok’ta siyasal İslamcı parti Yekgırtu'nun (İslami Birlik Partisi) sandalye çıkarması dikkat çekti.

Irak'ta yolsuzluğun getirdiği ağır bir eşitsizlik ve işsizlik var. Siyasi kriz ve etnik ve dinsel çatışmaların yoğun olduğu ülkede nüfusun önemli bir kısmı yoksulluk çekiyor. Yüzlerce milyar dolar ise son yıllarda, yolsuzluklar nedeniyle buharlaştı.

KERKÜK SONUÇLARI

Irak Parlamentosu’na 12 vekil gönderen ve 3 bölgeye ayrılan Kerkük’te Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile Goran Hareketi’nin oluşturduğu Kürdistan İttifakı 2 sandalye, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 1 sandalye ve Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwe) de 1 sandalye almayı garantilemiş durumda. 

KDP'nin Irak genlinde toplamda 27 sandalye garantilediği kaydediliyor. KDP’nin Ninowa (Musul) Vilayeti’nde Şengal adaylarının da yer aldığı 8 adayın kazandığı belirtiliyor. (Yeni Yaşam)

Öne Çıkanlar