Irak'ta hükümet kurma görevi Abdulmehdi’de

Irak'ta hükümet kurma görevi Abdulmehdi’de
Dün Cumhurbaşkanı seçilen Berham Salih yeni hükümeti kurma görevini Adil Abdulmehdi’ye verdi.

Irak Parlamentosu dün yeni cumhurbaşkanını seçti. İlk tur oylamada en fazla oyu alarak cumhurbaşkanı seçilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) adayı Berham Salih, hükümet kurma görevini Adil Abdulmehdi’ye verdi. Irak yasalarına göre hükümet 30 gün içinde kurulmadığı taktirde cumhurbaşkanı hükümetin kurulması için başka bir ismi görevlendirecek. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, ikinci ismin de 15 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor.

İLGİLİ HABER: KYB'NİN ADAYI BERHAM SALİH IRAK CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

Irak’ın tanınan siyasetçilerden Adil Abdulmehdi, 2004 yılında İyad Allavi başkanlığında kurulan geçici hükümette Ekonomi Bakanı, 2006-2010 yılları arasında Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, 2014’te de Petrol Bakanlığı görevini yürüttü. 2016 istifa eden Abdulmehdi, şimdi de Irak’ta hükümetini kurma görevini yürütecek. Irak’ta Saddam iktidarının yıkılmasının ardından ilk defa Dava Partisi’nin dışında bir siyasetçi hükümeti kurması için görevlendiriliyor.

"CELAL TALABANİ'NİN YAKIN DOSTU"

Irak Başbakanlığı için görevlendirilen Adil Abdulmehdi'nin, Iraklı güçlerin oluşturduğu Reform ve İnşa koalisyonları ile Şii lider Ali Sistani’nin yanı sıra Kürt partilerinin de desteklediği isim olduğu belirtiliyor. Abdulmehdi, Kürtlerle geçmişten beri güçlü ilişkileriyle tanınırken, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Celal Talabani ile yakın dost olarak biliniyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar