Irak'ta Şii lider Sadr destekçileri yeniden meclis binasını bastı

Irak'ta Şii lider Sadr destekçileri yeniden meclis binasını bastı
Koordinasyon Çerçevesi’nin Muhammed Şiya Sudani’yi başbakan adayı göstermesine tepkiler sürüyor. Mukteda Sadr destekçileri bir hafta içinde ikinci kez meclis binasını bastı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ın Tahrir Meydanında toplanan Şii lider Mukteda Sadr'ın destekçileri, beton bariyerleri aşarak hükümet binaları ve diplomatik misyonların bulunduğu Yeşil Bölge'ye girip, meclis binasını bastı. İran destekli Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto eden Sadr destekçileri geçtiğimiz günlerde de meclis binasını girmişti.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ise süren protestolara ilişkin açıklama yaptı. Rudaw'ın aktardığına göre Kazımi açıklamasında, Irak güvenlik güçlerinden protestocuları ve hükümet kurumlarını korumalarını isterken protestoculardan da eylemlerini 'barış içinde' sürdürmeleri talebinde bulundu.

Sadr destekçileri, dün Şii siyasi ve dini liderlerden Ammar el-Hekim’in başkanı olduğu Ulusal Hikmet Akımı’nın parti binalarını basarak kapılarına kilit vurmuştu. Sadr yanlıları, iki gün önce de Sudani’yi protesto etmek amacıyla yaptığı gösteriler sırasında Yeşil Bölge’yi basarak meclis binasına girmişti.

IRAK’TA PARLAMENTO OTURUMLARI ASKIYA ALINDI

Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi, parlamento oturumlarının askıya alındığını açıkladı.

Irak’ta Bağdat merkezli Sadr Hareketi taraftarlarının başlattığı protesto gösterileri devam ediyor. Sadr Hareketi’nin protesto gösterilerinin ardından Çerçeve Koordinasyonu da taraftarlarına sokağa çıkma çağrısında bulundu.

Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi ise Irak’ta yaşanan ve önüne geçilemeyen protesto gösterileri nedeniyle parlamento oturumlarının askıya alındığını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar