Irak ve Kürdistan bölgesinden 623 bin 245 kişi göç etti

Irak ve Kürdistan bölgesinden 623 bin 245 kişi göç etti
GÖÇİZDER, Irak ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde, 7 yılda 623 bin 245 kişinin göç ettiğini 445 kişinin ise göç yollarında yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), Belerus -Polonya sınırındaki mülteci krizine dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 4 bin göçmenin Avrupa Birliği’nin (AB) desteğiyle Polonya’nın sınırını kapatmasından dolayı soğuk hava koşullarından kaynaklı 1’i bebek olmak üzere 14 göçmenin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, sınırda bekleyen göçmenlere polisler tarafından sert müdahalelerde bulunduğunu ve çok sayıda göçmenin yaralandığına yer verilerek, "Polonya devleti göçmenlerin toplandığı bölgede OHAL ilan ederek bölgeye yardımların ulaşmasını engellemekte, iltica başvurusunda bulunanların talebini yok saymaktadır. Özcesi başta Polonya olmak üzere AB üyesi devletler işkence ve kötü muamele yasağını ihlal etmenin yanı sıra; göçmenlerin, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ve Mültecilerin Hukuki Statüsüne ilişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi’nde güvence altına alınan haklarından faydalanmasını engellemektedir" denildi.

KAMUOYUNA ÇAĞRI

Güvenlik güçlerinin sert müdahalesi, açlık ve soğuk hava koşulları nedeniyle geri çekilen göçmenlerin bir kısmının ülkelerine gönderildiğine vurgu yapılan açıklamada, "Ülkelerine dönmek istemeyen binlerce göçmenin ise Belarus hükümeti tarafından sınırdaki yerleşim birimi Bruzgi'nin 500 metre ilerisindeki lojistik depolarına yerleştirildiği açıklandı. Gerek sınırda bekleyen gerekse de lojistik depolarında tutulan göçmenlerin temel ihtiyaçlarının karşılanması ve uluslar arası sözleşmelerde tanınmış haklardan faydalanmaları için uluslar arası kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi. 

7 YILDA 623 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ 

Açıklamada, göçmenlerin çoğunluğunun, Irak ve Federe Kürdistan bölgesinden geldiğine değinilerek, göçmenlerin ülkelerindeki savaş, çatışma ve kötü yaşam koşullarından dolayı ülkelerini terk etmek zorunda bırakıldıklarının altı çizildi. 7 yılda 623 bin 245 kişinin Irak ve Federe Kürdistan Bölgesi’nden göç ettiğine dikkat çekilen açıklamada, göç edenlerden 445 kişinin göç sırasında hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.

GÖÇE SEBEP KOŞULLAR İYİLEŞTİRİLMELİ

Irak ve Federe Kürdistan Bölgesi yönetimlerinin halkı göçe zorlayan politik, ekonomik ve güvenlik nedenlerini masaya yatırmalı ve göçe sebep olan koşulların iyileştirmesine yönelik acil adımlar atması çağrısında bulunulan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Özellikle göçten etkilenen kadın ve çocukların sorunlarının çözümüne ağırlık vermelidir. Zira dünyanın her yerinde ve her zaman erk zihniyetin neden olduğu şiddet olgusundan en çok kadınlar ve çocuklar etkilenmektedir. Patriarkal düzen ile her yerde ve her zaman sürekli bir şiddet ve katliama maruz bırakılan kadınlar göç yollarında da baskı, taciz ve tecavüze maruz bırakılmakta, zorunlu göçün yükünü de erkeklerden daha fazla omuzlamaktadırlar. 21’inci yüzyılın temel sorunlarından olan ‘kitlesel göç’ sorununun çözümü sınırlara teller çekmek, binlerce kolluk gücünü sınıra yığmak ve sınırlara duvarlar örmek değildir. Düzensiz göçmenlerin, ülkelerine yönelmesini istemeyen ve onları tehdit olarak gören devlet ve devlet dışı aktörler, öncelikle insanların yerinden edilmesine sebep olan çatışma ve savaşların sonlandırılması için çaba sahibi olmalıdır." (MA)

Öne Çıkanlar