Rus petrol şirketi İran’dan petrol alımını durdurdu

Rus petrol şirketi İran’dan petrol alımını durdurdu
ABD'nin Kasım ayında İran'a yönelik yaptırım kararı alması petrolün varil fiyatını yükseltirken Rusya'nın en büyük petrol şirketi İran'dan petrol alımını durdurduklarını açıkladı.

ABD’nin İran’a dönük yaptırım kararı almasının ardından petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda artmaya başladı. Bir dönem 25 dolara kadar düşen petrol varil fiyatı uluslararası piyasalarda 85 dolardan alıcı bulmaya başladı. Rusya’nın en büyük entegre petrol ve doğalgaz şirketlerinden Lukoil de İran’dan petrol alımını durdurduklarını açıkladı.

Uzmanlar petrolün varil fiyatının ABD’deki petrol stok artışları ile Çin’e dönük ticaret savaşına rağmen artmasını, İran’a dönük Kasım ayında başlayacak yaptırımların etkisine bağlıyor.

Reuters haber ajansının konuya ilişkin haberinde, petrol piyasalarının ABD’nin yaptırımlarını esas aldığı belirtilerek arzın düşmesine hazırlanan piyasalar yüzünden Amerika petrolünün Kasım 2014’ten bu yana en yüksek fiyata ulaştığı, Brent petrolünün de son dört yılın en yüksek fiyatından işlem görmeye başladığı yazıldı.

LUKOİL, PETROL ALIMINI DURDURDU

Rus petrol şirketi Lukoil, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları nedeniyle risk almak istemediklerini belirterek İran’dan petrol alımını durdurduklarını açıkladı.

Rus petrol şirketi Lukoil'in Üst Yöneticisi Vagit Alekperov, Rusya’nın başkenti Moskova’da, ABD’nin Kasım ayında yürürlüğe girecek İran’a yönelik yaptırımlarını değerlendirdi. İran’a yönelik yaptırımları dikkatle izlediklerini belirten Alekperov, "Durumun netleşmesi için Kasım’dan sonra yaşanacak gelişmeleri bekliyoruz" dedi. Yaptırımlarla ilgili risklerin çok büyük olduğunu söyleyen Alekperov, "Herhangi bir kısıtlamayı ihlal etmeyeceğiz. Bu nedenle İran’dan petrol alımını durdurduk" diye konuştu.

Dünyanın en büyük entegre petrol ve doğalgaz şirketlerinden Lukoil, küresel petrol üretiminin yaklaşık yüzde 2'sini gerçekleştiriyor.

ZARİF: DÜNYA DOLARDAN UZAKLAŞACAK

Çin’in CGTN kanalına konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de petrol piyasalarındaki hareketlenmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Amerika’nın İran’a dayattığı yaptırımların İran’ı etkilemeyeceğini ileri süren Zarif, yaptırımların tepki ile karşılaşacağını ve dünya ülkelerinin dolardan uzaklaşmaya başlayacağını vurguladı.

Zarif, İran ve Çin ilişkilerine de değindi. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu, Çin yönetiminin ABD yaptırımlarına rağmen İran’dan petrol ithalatına devam edeceğini kaydeden Zarif, ABD’nin dayatmalarının başarısız olacağını söyledi.

PETROL 100 DOLARIN ÜSTÜNE ÇIKABİLİR

Brent petrolü dün 84.92 dolardan işlem gördükten sonra bugün 85.28’e kadar yükseldi. Uzmanlar, Amerika’nın İran’a dönük yaptırımların petrol piyasalarında fiyatların tırmanmasına yol açtığını ve petrol varil fiyatının kısa zamanda 100 doların üstüne çıkmasını beklemek gerektiğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

 

 

Öne Çıkanlar