İran: Amerikalılarla Viyana'da doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir görüşmemiz olmayacak

İran: Amerikalılarla Viyana'da doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir görüşmemiz olmayacak
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı: Bize göre bir adım vardır, o da ABD'nin Trump'ın anlaşmadan çekilmesinden sonra uyguladığı tüm yaptırımları kaldırmasıdır.

Salı günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonu toplantısında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile İran arasında doğrudan ya da dolaylı görüşmeler gerçekleşeceği beklentisi üzerine, Tahran'dan "toplantıda Amerikalılarla ne doğrudan ne dolaylı görüşme yapılacağı" açıklaması geldi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın selefi Donald Trump'ın çıktığı İran'la nükleer anlaşmaya geri döneceği spekülasyonları devam ederken, anlaşmada kalan tarafların salı günü Viyana'da başlayacak görüşmelerine Washington'ın müzakereci heyeti göndereceğini duyurması, ABD ile İran arasında doğrudan ya da dolaylı görüşmeler gerçekleşeceği beklentisi doğurdu. Bunun üzerine Tahran'dan toplantıda Amerikalılarla ne doğrudan ne dolaylı görüşme yapılacağı açıklaması geldi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, "ABD ile doğrudan veya dolaylı olarak görüşmediklerine" dair bir açıklama yaptı.

'HAMANEY NE DEDİYSE O'

"Anlaşmada kalan ülkeler (4+1) ile yaptırımların kaldırılması, Amerikalıları yapması gereken eylemler ve denetleme konusundaki görüşmelerimiz tamamen teknik bir meseledir" diyen Arakçı, görüşmelerin dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in defalarca açıkladığı meseleler üzerine olacağını belirterek şu vurguyu yaptı:

"Amerikalılarla Viyana'da doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir görüşmemiz olmayacak. Bizim talebimiz ABD'nin ilk önce Nükleer Anlaşma kapsamındaki taahhütlerini ifa etmesi, yaptırımları kaldırması ve ardından bizim denetlemelere açık olmamızdır."

'TRUMP YAPTIRIMLARI TÜMDEN KALDIRILMALI'

Anlaşmada kalan diğer ülkelerin Amerikalıları ikna edebilmeleri durumunda kendilerinin de gerekeni yapacağını sözlerine ekleyen İran Dışişleri Sözcüsü, "yaptırımların adım adım kaldırılması planını Tahran'ın kabul etmediğini" söyleyerek şöyle devam etti:

"Bize göre bir adım vardır, o da ABD'nin Trump'ın anlaşmadan çekilmesinden sonra uyguladığı tüm yaptırımları kaldırmasıdır. ABD bunları kaldırdıktan sonra biz de taahhütlerimize geri döneriz.

Onların atmaları gereken son adımlarla bizim yapmamız gerekenler, 4+1 ülkeleriyle yaptığımız teknik görüşmeler çerçevesinde yapılmaktadır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar