İran’da hükümete istifa çağrıları

İran’da hükümete istifa çağrıları
Esnaf ve tüccarların başlattığı boykotun toplumun geniş bir kesimi tarafından destek görmesi sonrasında İran yönetiminden sert tedbirler alınacağı uyarıları geliyor.

İran’da muhalefet hükümeti istifaya çağırdı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, hükümetin istifasını isteyen kesimlere sert yanıtlar verirken, ABD’yi tehdit etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran'la olan nükleer enerji anlaşmasını tek taraflı iptal etmesinin ardından İran’a yönelik başlatılan kuşatma ve ambargo politikaları ciddi krizler yaratmaya başladı. İran’dan petrol alan ülkelere Kasım ayından sonra petrol alımı ambargosu uygulanmasının ABD tarafından talep edilmesinden sonra doların bir anda fırlaması, İran’daki ekonomik krizi derinleştirdi. İranlı esnaf ve tüccarlar yaşanan krizi gerekçe ederek boykot kararı aldı. İran’da başlayan boykot toplumun çeşitli kesimlerinden destek alınca, İran’daki muhalefetin bir kısmı hükümeti istifaya çağırmaya başladı.

RUHANİ'DEN İSTİFA ÇAĞRILARINA SERT YANIT

Fırat Haber Ajansı’nda yer verilen habere göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ekonomik kriz nedeniyle hükümete yöneltilen istifa çağrılarını reddetti.

Ruhani, devlet televizyonundan canlı yayımlanan konuşmasında, ülkedeki ekonomik krize ilişkin hükümete yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.

Halkın çektiği zorluk ve sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Ruhani, "Birlik olursak ve basiretli davranırsak bütün sorunların üstesinden geliriz" ifadelerini kullandı. Ruhani, hükûmetin seçimlerde 24 milyon oy alarak göreve geldiğini ve tüm ülkenin güvenine sahip olduğunu söyledi. "Eğer bazıları hükümetin korktuğunu ve kenara çekileceğini düşünüyorsa yanlış düşünüyor. Hükümet istifa etmeyecek" diye konuştu.

"ABD KOMPLO PEŞİNDE"

Ruhani, ABD’ye tutumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. ABD'nin ülkesine siyasi ve ekonomik baskılar yaptığını belirten Ruhani, "Dünyaya zorluklara göğüs gereceğimizi fakat bağımsızlık ve özgürlüğümüzden taviz vermeyeceğimizi göstermeliyiz. Hiçbir vatansever yalancı Amerikalılara boyun eğmez" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ülkesine karşı bir komplo olduğunu ifade eden Ruhani, "ABD, siyonistler ve diğer kötülük isteyenler Trump'ın anlaşmadan çekilmesinin hemen ardından bizim de anlaşmadan çıkmamızı beklediler ancak biz bu komployu boşa çıkardık" değerlendirmesinde bulundu.

Ülke içindeki siyasi tartışmaların ABD ile yürütülen mücadeleye zarar verdiğini belirten Ruhani, "ABD'ye teslim olmayacağız. Halkın izzetini koruyacak ve ABD'ye diz çöktüreceğiz" dedi.

HAMANEY, YARGININ HAREKETE GEÇMESİNİ İSTEDİ

Yaşanan krize ilişkin İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de bir açıklama yaptı. Ekonomik kriz nedeniyle yapılan protesto gösteriler nedeniyle "ülkedeki ekonomik güvenliği bozanlara karşı yargı harekete geçmelidir" çağrısında bulunan Hamaney, ardından başkent Tahran'daki konutunda Yargı Erki Başkanı Ayetullah Sadık Laricani ve yargı yetkililerini kabul etti.

İran Yargı Erki Başkanı Laricani, dün yaptığı bir açıklamada, döviz ve altın piyasasında manipülasyon yapanların idamla yargılanabileceği uyarısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar