İran'da Kürtlerin eylemleri devam ediyor

İran'da Kürtlerin eylemleri devam ediyor
İran’ın Kürdistan eyaletinin Bane kentinde, sırtında yük taşıyarak sınır ticareti yapan 2 Kürt gencinin devlet güçleri tarafından öldürülmesi Kürtleri sokağa döktü.

DÜNYA - İran'da iki Kürt hamalın öldürülmesi sonrası Kürtler bugün de kepenk indirerek sokağa çıktı. İki eylemcinin yaralandığı belirtiliyor.

Halk bu sabah yürüyüş düzenleyerek kaymakamlık binasının önünde toplandı.

KEPENKLER AÇILMADI

Rûdaw'ın aktardığı habere göre, Bane kentinde aktivistlerin çağrısı üzerine esnaf bu sabah Kürt gençlerinin öldürülmesini protesto etmek için kepenk açmadı.

Yetkililerin, halkın talepleri almaması üzerine, binanın önünde toplanan bir grup, kaymakamlığın kapısını kırarak içeriye girmeye çalıştı.

Öte yandan Meriwan'daki aktivistler de gençlerin öldürülmesini protesto etmek için esnafa kepenk kapatma çağrısında bulundu.

İKİ HAMAL ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Bane kentinde, dün İran güçlerinin açtığı ateş sonucu  2 "kolber" (hamal) hayatını kaybetti.

Halka dün de Bane Kaymakamlığı ve Selahaddin Eyyubi Hastanesi önünde toplanarak 2 kolberin öldürülmesine tepki gösterdi.

Göstericilerle dün görüşen yetkililer, olayın takipçisi olacaklarına dair söz vermişti.

İran Kürdistan'ında devletin gözetiminde ve izniyle sınır ticareti yapılıyor.

İşsizliğin had safhada olduğu bölgede çok sayıda insan geçimini sağlamak için bu işi yapıyor.

ASKERİ KARARGAHTA YANGIN ÇIKTI

Rojnews'in yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre de, Banê halkının dün başlattığı eylemlerin bugün de artarak devam ettiği bildirildi.

Banê Askeri Karargahı'nın önünde toplanan halk, rejimin Qadir Behramî (41) ile Heyder Fereci (21) isimli kolberleri öldürülmesin ilişkin bir açıklama yapılmasını istiyor. Buradaki eylem sonrası binada yangın çıktığı öğrenilirken, yangının çıkış nedeni hakkında net bilgiler edinilemedi.

Dünkü eylemlerden sonra çok sayıda silalı gücü kente sevk eden İran rejimi ise birçok devlet kurumunun etrafına asker ve polis konuşlandırdı.

Sinê eyaletine bağlı Merîvan halkı ise Banê halkına destek vermek amacıyla bugün saat 18.00 için yürüyüş çağrısı yaptı. Urmiye eyaletine bağlı Serdeşt ile Pîranşar kentlerindeki sivil aktivistler de halka eylem çağrısı yaptı.

Öne Çıkanlar